Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Άγιος Αρτέμιος


« Ο Άγιος Αρτέμιος - Προστάτης των Ελλήνων Αστυνομικών
Αληθινό πρότυπο πίστεως και ζωής για τους χριστιανούς »

            Οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας της πατρίδος μας έχουν έντονο το θρησκευτικό τους συναίσθημα καθώς και τον σεβασμό προς τις παραδοσιακές αξίες του τόπου μας. Αυτό φαίνεται και από την πρωτοβουλία τους να υπάρχει προστάτης Άγιος στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, σαν βοηθός και σύμβολο στο δύσκολο κοινωνικό έργο που έχουν αναλάβει.
            Η μεν πρώην Ελληνική Χωροφυλακή είχε καθιερώσει (Β.Δ. 234/18-3-1967) σαν προστάτιδα την Αγία Μεγαλομάρτυρα Ειρήνη, που εορταζόταν πανηγυρικά στις 5 Μαίου σε ολόκληρη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών στη Σχολή Χωροφυλακής (Μεσογείων 96). Η δε Αστυνομία Πόλεων είχε προστάτη τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά, που τον τιμούσε με διάφορες θρησκευτικές εκδηλώσεις.
            Μετά την ενοποίηση των δύο Σωμάτων που έγινε με νόμο του 1984 προέκυψε θέμα καθιερώσεως νέου προστάτου αγίου, διότι για ευνόητους λόγους δεν ήταν δυνατό να ορισθεί ένας από τους προηγούμενους αγίους. Με πρόταση της Θρησκευτικής Υπηρεσίας προς το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και την Ιερά Σύνοδο, καθιερώθηκε προστάτης Άγιος στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Αρτέμιος, που εορτάζει στις 20 Οκτωβρίου.
            Σύμφωνα με το βίο του ο Άγιος Αρτέμιος έιχε αναλάβει την ευθύνη σαν ανώτερος αξιωματικός από τον αυτοκράτορα Μ. Κων/νο να επιβάλλει την τάξη και την ασφάλεια στους πολίτες και να εξασφαλίσει την ειρήνη και την ευνομία στο λαό. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή με την απόφαση της Ι. Συνόδου στις 11-2-1987 και με το Π.Δ. της 28-9-1987 που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 178/5-10-1987 τεύχος Α΄. Τα τελευταία χρόνια η 20η Οκτωβρίου εορτάζεται και σαν «Ημέρα της Αστυνομίας». Εξετάζοντας κανείς το βίο του Αγίου Αρτεμίου ευρίσκει πολλά κοινά σημεία, όχι μόνο εξωτερικά αλλά και βαθύτερα με το έργο του αστυνομικού. Πρώτα από όλα το αξίωμα του Δούκα περιελάμβανε καθήκοντα ανάλογα με εκείνα των αστυνομικών. Η θαρραλέα αντίσταση του Αγίου στις παράνομες ενέργειες του Ιουλιανού και η προάσπιση των αδικουμένων αθώων χριστιανών πολιτών γίνεται το πρότυπο σήμερα για τους αξιωματικούς και τους οπλίτες της αστυνομίας στον καθημερινό αγώνα τους και να παραμένουν πιστοί στο καθήκον, χωρίς υποχωρήσεις, συμβιβασμούς και συναλλαγές.
            Η παρουσία του Αγίου κοντά στους χριστιανούς πολίτες ενέπνεε θάρρος, εμπιστοσύνη και αίσθημα ασφαλείας. Το ίδιο ισχύει και σήμερα με την παρουσία του αστυνομικού μέσα στην ελληνική κοινωνία. Η ακεραιότητα του χαρακτήρα του Αγίου Αρτεμίου είχε σαν αποτέλεσμα να προσελκύσει πολλούς ειδωλολάτρες στην χριστιανική πίστη. Το ίδιο καλείται σήμερα να κάνει κάθε αστυνομικός σαν υπεύθυνο όργανο της πολιτείας, δίνοντας το καλό παράδειγμα και το υπόδειγμα του ολοκληρωμένου ανθρώπου. Τοιουτοτρόπως με την παρουσία του αυτή μέσα στην κοινωνία να γίνει φωτεινό πρότυπο ζωής, ώστε και τα άτομα εκείνα που βαρύνονται με παράνομη και αντικοινωνική δράση και συμπεριφορά να μεταβληθούν σε νομοταγείς και χρηστούς πολίτες.
            Σήμερα ο αστυνομικός υπηρετεί τους πολίτες αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες, κινδύνους και εμπόδια, επειδή το κακό έχει γίνει πολυπρόσωπο μέσα στην ελληνική κοινωνία. Έχει λοιπόν ανάγκη από τη βοήθεια του Θεού και την προστασία του Αγίου Αρτεμίου. Ο Αγιος Αρτέμιος αγαπούσε τους χριστιανούς και αγωνίσθηκε υπεράνθρωπα θυσιάζοντας ακόμη και τη ζωή του προκειμένου να κατακτήσουν την πνευματική τους ελευθερία και τη δυνατότητα να εκφράζουν την πίστη τους ελεύθερα. Έτσι κάθε αστυνομικός οφείλει να αγαπά το λαό που υπηρετεί, να τον διακονεί και να συμπαραστέκεται στα προβλήματά του.
            Καθήκον του είναι να περιφρουρεί τη γαλήνη, την τάξη, την ασφάλεια, την ειρήνη και την ελευθερία των πολιτών. Καθημερινά είναι ολόθερμη η προσευχή και η ικεσία μας προς το Θεό και τον προστάτη μας Άγιο Αρτέμιο (του οποίου τεμάχιο του ιερού λειψάνου του φυλάσσεται στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών, κεντρικό ναό της ΕΛ.ΑΣ.) να προστατεύουν από κάθε κίνδυνο όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τους χιλιάδες αστυνομικούς που υπηρετούν σε ολόκληρη την Ελλάδα.



Αρχιμ. Νεκτάριος ΚΙΟΥΛΟΣ – Ταξίαρχος
Ιεροκήρυξ των Σωμάτων Ασφαλείας
Προιστάμενος της Υπηρεσίας Θρησκευτικού της Ελληνικής Αστυνομίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: