Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Η Δεσποτική Εορτή των Χριστουγέννων στην ενορία του Αγίου Ιωάννου στην Ξηροκαρύταινας της Γορτυνίας.



Πανηγυρικά εορτάστηκε στην Ενορία του Αγίου Ιωάννου Ξηροκαρύταινας, η μεγάλη δεσποτική εορτή της κατά Σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Νωρίς το πρωί της ημέρας που «ἐφάνη γάρ Θεός ἀνθρώποις διά γεννήσεως», χτύπησαν οι καμπάνες του χωριού και οι κάτοικοι καθώς και οι φιλοξενούμενοι προσήλθαν στον Ναό με ευλάβεια.  Ο ιερέας μας είχε φροντίσει να καίγονται κορμοί δένδρων στην ξυλόσομπα του ναού και όλοι αισθανθήκαμε έντονα την θαλπωρή της Μητέρας Εκκλησίας. Διακόνησα στο αναλόγιο, ενώ το «Πάτερ ημών» και το Σύμβολο της Πίστεως το απαγγείλαμε όλοι μαζί.
Λίγο πρίν την Θεία Κοινωνία ο εφημέριός μας π. Νεκτάριος Πέττας ανέγνωσε την εόρτια εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ιερεμίου. Μας είχε προετοιμάσει από μέρες και έτσι το περισσότερο εκκλησίασμα κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων.
Την παραμονή των Θεοφανείων μετά την Θεία Λειτουργία και τον καθαγιασμό των υδάτων, κόψαμε την καθιερωμένη Βασιλόπιτα για την υγεία των απανταχού Ξηροκαρυτικών, τα ονόματα των οποίων μνημονεύονται σε κάθε Θεία Λειτουργία στην Αγία Πρόθεση.   Κατόπιν, ο ιερέας  αγίασε τις οικίες μας και τους αγρούς.
Όλες οι ακολουθίες των εορτών τελέστηκαν κατανυκτικά και με ιδιαίτερη νίψη. 
Εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου θα ήθελα να παρακαλέσω την Δημοτική Αρχή Γορτυνίας να μην λησμονούν την εγκατάσταση του αλεξικεραύνου στον Ναό το οποίο έχει άμεση ανάγκη το χωριό μας.

Ευχόμαστε σε όλους καλή και ευλογημένη χρονιά το 2016,

Ο τοπικός πρόεδρος Ξηροκαρύταινας

Κυριάκος Χρονόπουλος.