Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Διάλεξη του Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μπούντη και η Χορωδία "Γεωργίου Ν. Τριάντη" στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο Παραλίας Πατρών



    Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014 υπήρξε μία ξεχωριστή ημέρα για την ενορία του Αη-Γιάννη Παραλίας. Στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» πραγματοποιήθηκε επιστημονική παρουσίαση από τον κ. Τάσο Μπούντη, καθηγητή Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών,

με θέμα «Τα Μαθηματικά, οι Σύγχρονες Επιστήμες και η Πολυπλοκότητα της Φύσης». Σκοπό είχε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των νέων παιδιών και ταυτόχρονα να τους διώξει τον όποιο φόβο έχουν για το φοβερό μάθημα των… Μαθηματικών, αλλά και να λειτουργήσει για τα μεγαλύτερα παιδιά ως Επαγγελματικός Προσανατολισμός σε σχέση με τα Μαθηματικά. Τον τριπλό σκοπό υπηρέτησε με μεγάλη ευστοχία και απλότητα ο κ. Μπούντης που σε σύντομο χρονικό διάστημα με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής του παρουσίασης έδωσε στο κοινό να αντιληφθεί πως η πολυπλοκότητα υπάρχει παντού στη φύση και πως είναι πολύ συναρπαστικό να την ερευνά κανείς.
Μετά το τέλος της μικρής εισήγησης του κ. Μπούντη, οι ενορίτες του Αη-Γιάννη είδαν τον κύριο καθηγητή να ενδύεται έναν άλλο ρόλο, εξίσου σημαντικό όσο και αυτόν του Μαθηματικού: του τενόρου, μέλους της τετράφωνης ανδρική χορωδίας του Ι.Ν.Παντανάσσης Πατρών «Γεώργιος Τριάντης». 



























     










   Η μουσική πήρε τη θέση των Μαθηματικών και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα αντικατέστησε την επιστημονική προβολή. Η τετράφωνος ανδρική χορωδία του Ιερού Ναού Παντανάσσης Πατρών «Γεώργιος Ν. Τριάντης» ιδρύθηκε το έτος 1918 και έκτοτε υπηρετεί αδιάκοπα την από του έτους 1890 παράδοση της τετράφωνης Εκκλησιαστική Μουσικής, την οποία θεμελίωσε και ανέπτυξε στην πόλη των Πατρών ο Πατρινός Μουσουργός – Υμνωδός ΓεώργιοςΝ. Τριάντης, που διετέλεσε και χοράρχης της (1939 – 1944). Αριθμεί σαράντα μέλη τα οποία προέρχονται από την πατραϊκή κοινωνία και διαθέτει φωνές τενόρου Ι, τενόρου ΙΙ, βαρύτονου και βαθύφωνου.
Υπό την διεύθυνση του χοράρχη κ. Θεόδωρου Χαλκιόπουλου, όσοι παρευρέθηκαν, απόλαυσαν Χριστουγεννιάτικους Ύμνους και τραγούδια σε συνδυασμό  με απόδοση επίκαιρων κειμένων από την κ. Μαρία Αναλυτή. Πραγματικά, δημιούργησε μία απίστευτα όμορφη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, που θες οι μελωδικές φωνές της χορωδίας, θες η ζεστή φωνή της απαγγελίας, έφεραν τα Χριστούγεννα πιο γρήγορα.
 

 

Την επιστημονική παρουσίαση και τη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της χορωδίας «Γεώργιος Τριάντης» έκλεισε με λόγια καρδιάς ο πρωτ. Αντ. Ρουμελιώτης, που συγκινημένος ευχαρίστησε τον κ. Μπούντη αλλά και τον κ. Θεόδωρο Χαλκιόπουλο, που ο καθένας με τον τρόπο του ομόρφυνε την ενορία του Αη-Γιάννη Παραλίας.
κ. Μαρία Αναλυτή

κ. Κωνσταντίνος Χαλκιόπουλος


























Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο π. Ιωάννης Μιχαλόπουλος, ο π. Ανδρέας Τζεφριός, ο π. Γεώργιος Γιαννακόπουλος, ο ιεροδιάκονος Κωνσταντίνος Δαραμούσκας, ο πολιτευτής Αχαΐας κ. Νίκος Νικολόπουλος, και πλήθος κόσμου. Στο τέλος παρατέθηκε γεύμα στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου σε όλους τους παρευρισκόμενους.