Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Άγιοι Ανδριανός και Ναταλία - Ζεύγος μαρτύρων αγίων



Η Αγία Ναταλία έζησε τον 4ο αιώνα στη Μικρά Ασία μια μεγάλη και πυκνοκατοικημένη πόλη της Νικομήδειας, που βρίσκεται στις ακτές της Θάλασσας του Μαρμαρά. Παντρεύτηκε έναν πολύ πλούσιο νεαρό άνδρα, ο οποίος κατείχε μια σταθερή θέση στο Σώμα της Δικονομίας, το όνομα του οποίου ήταν ο Adrian. Ήταν 28 ετών και ήταν παγανιστής - πήγαινε στον ναό και έκανε θυσίες στους θεούς του. Η Ναταλία ήταν κρυφή Χριστιανή.
Περίπου ένα χρόνο ζούσαν μαζί όταν στη Νικομήδεια ξεκίνησαν οι διωγμοί των χριστιανών και την πόλη επισκέφθηκε ο αυτοκράτορας Μαξιμιανός Γαλέριος (305-311), ο οποίος μισούσε την Εκκλησία του Χριστού. Τότε άρχισε το πραγματικό κυνήγι για τους Χριστιανούς. Ακόμη και ανταμοιβή θα δινόταν σε κάποιον που θα έδειχνε ένα Χριστιανό. Σύμφωνα με μία από αυτές τις καταγγελίες, πιάστηκαν 23 Χριστιανοί που κρύβονται σε μια σπηλιά της Νικομήδειας.
Βασανιστήρια
Βασανίστηκαν αυτοί οι 23 Χριστιανοί ώστε να αναγκαστούν να κάνουν μια θυσία στους ειδωλολατρικούς θεούς, αλλά αρνήθηκαν. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο Δικαστήριο για ανάκριση. Ο επικεφαλής της αίθουσας του δικαστηρίου ήταν ο Ανδριανός, ο σύζυγος της Ναταλίας. Παρακολούθησε με δέος το θάρρος των γενναίων χριστιανών που υπέφεραν όλα τα βάσανα για την πίστη. Τότε τους ρώτησε τι ανταμοιβές προσδοκούν από τον Θεό τους για τέτοια ταλαιπωρία; Απάντησαν ότι είναι αδύνατο να περιγραφούν τα οφέλη από αυτό, και το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να τα κατανοήσει. Και ξαφνικά το Άγιο Πνεύμα φώτισε τον Αδριανό και έδωσε εντολή στους άλλους δικαστικούς να τον υπολογίζουν κι αυτόν ως χριστιανό και είναι επίσης έτοιμος να πεθάνει με χαρά για τον Χριστό.
Αυτό αναφέρθηκε αμέσως στον αυτοκράτορα, ο οποίος τον ρώτησε τι έχει και αν τον έχει απογοητεύσει κάτι. Ο Άντριαν απάντησε ότι δεν είχε τρελαθεί, αλλά ότι τώρα έχει καθαρό μυαλό.
Απροσδόκητη χαρά
Τότε ο αυτοκράτορας τον διέταξε να τον αλυσοδέσουν και να τον στείλουν στη φυλακή. Έχοντας μάθει για όλα αυτά, η Αγία Ναταλία γεμίζει με βαθιά χαρά ότι ο Ανδριανός γνώρισε τον Χριστό και τώρα θα πάρει το στεφάνι του μάρτυρα. Εκείνη αμέσως έτρεξε να τον δει στη φυλακή, και άρχισε να φιλάει τα δεσμά του και να τον ενισχύει με λόγια για την αιώνια ευδαιμονία που τον περιμένει και του είπε ότι σύντομα θα βρεθεί ενώπιον του Θεού. Παρακάλεσε τον Θεό να είναι κι αυτή αντάξια του μαρτυρίου του συζύγου της.
Όταν η Αγία Ναταλία ήταν στο σπίτι, ο Adrian απελευθερώθηκε από τη φυλακή για να την ενημερώσει για την ημέρα εκτέλεσης.
Εκτέλεση
Η Ναταλία φοβήθηκε και πίστεψε ότι ο Αντριάν άλλαξε γνώμη και αρνήθηκε τον Χριστό και γι 'αυτό απελευθερώθηκε από την αιχμαλωσία. Εξαιτίας αυτού, δεν ήθελε να τον αφήσει να πάει στο σπίτι. Τότε ο Ανδριανός της είπε ότι ήρθε να την ενημερώσει για την ημέρα της εκτέλεσής του και ότι ήρθε να την αποχαιρετήσει.
Όταν ήρθε αυτή η μέρα, οι Χριστιανοί οδηγήθηκαν έξω από το μπουντρούμι. Θα έπρεπε να τεθούν σε τρομερά μαρτύρια βάζοντάς τους στον άκμονα για να κόψουν τα χέρια και τα πόδια τους. Η ίδια η Ναταλία ζήτησε να εκτελεστεί πρώτα ο σύζυγός της!!! Σκέφτηκε ότι θα φοβηθεί όταν θα δει τα βασανιστήρια των άλλων μαρτύρων. Αλλά ο Άγιος Ανδριανός δεν φοβόταν και αμέσως ο Αγία Ναταλία έβαλε τα χέρια και τα πόδια του στο αμόνι!!! Μετά την εκτέλεση των αγίων μαρτύρων τα ακρωτηριασμένα σώματα τα έβαλαν στην φωτιά για να καούν, αλλά μια ξαφνική καταιγίδα άρχισε και έσβησε την φωτιά. Τότε πετάχτηκε φωτιά σαν κεραυνός και σκότωσε τους εκτελεστές.
Ιερά λείψανα
Η Αγία Ναταλία παρέμεινε δίπλα στο σύζυγό της μέχρι το τέλος, μέχρι να φύγει η ψυχή του στον Κύριο. Στη συνέχεια πήρε το χέρι του συζύγου της και το κράτησε στο σπίτι. Η χήρα Ναταλία ζήτησε με προσευχή προς τον Θεό και μεσίτη τον σύζυγό της να μην την αναγκάσει κανείς να παντρευτεί έναν παγανιστή.
Ωστόσο, σύντομα ο αρχηγός του στρατού άρχισε να ζητά από τον αυτοκράτορα να του παραδώσει την πλούσια και όμορφη Ναταλία, αλλά αυτή όμως κατέφυγε στο Βυζάντιο. Εκεί της εμφανίστηκε ο Ανδριανός και την προειδοποίησε ότι σύντομα θα ήταν με τον Κύριο.
Και ο Θεός πραγματικά την πήρε όταν αυτή με πόνο ψυχής είχε γύρει πάνω από τον τάφο του συζύγου της. Το σώμα του αγίου είχε μεταφερθεί στην περιοχή που έμενε η αγία Ναταλία, από πιστούς. Η Αγία Ναταλία έλαβε ένα στέμμα χωρίς το αίμα του μάρτυρα και ακολούθησε τον σύζυγό της στη Βασιλεία των Ουρανών. Τα λείψανά της βρίσκονται τώρα στο Μιλάνο στον καθεδρικό ναό της Αγίας Μαρίνας Laurence και τα λείψανα του Αγίου Αδριανού στη Ρώμη, σε ένα ναό που ονομάστηκε από τη μνήμη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: