Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Συνήθως... γκρινιάζουμε και παραπονούμαστε. ΟΜΩΣ! Ποιος από μας θα το άντεχε αυτό;


«Όταν έφτασα στο Άγιον Όρος κάθε ημέρα στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μου δόθηκε να ζω το Πάσχα του Χριστού. Έβγαινα από την Εκκλησία με πασχάλιο αίσθημα και συγχρόνως βρισκόμουν σε απόγνωση για τον εαυτό μου.
Μπορεί να φανεί αντιφατικό, το να ζει κανείς ταυτοχρόνως δύο καταστάσεις τόσο αντίθετες.
Αλλά όταν στην καρδιά και στον νου του ο χριστιανός περνά τις ημέρες και τις νύχτες του κάτω από το βλέμμα του Θεού, ζει αυτή τη διπλή κατάσταση. Θα ήταν ενδιαφέρον να τα δούμε αυτά με σχέση με το έργο του πνευματικού πατέρα.
Ο απόστολος Παύλος, που είχε βιώσει την κατάσταση αυτή, έλεγε ότι πρέπει να χαιρόμαστε με όσους χαίρονται και να κλαίμε με όσους κλαίνε.
Πώς ένα πνευματικός πατέρας θα μπορούσε να αποφασίσει να δέχεται, ας πούμε, από τις 4 ως τις 5 αυτούς που βρίσκονται μέσα στη χαρά, και από τις 6 ως τις 7 αυτούς που θρηνούν; ΟΧΙ, οι πιστοί έρχονται χωρίς σειρά και η καρδιά του πνευματικούς πατέρα απαντά στον καθένα σύμφωνα με την κατάστασή του. Η ικανότητα του ανθρώπου αναπτύσσεται ώσπου να λάβει θαυμάσιες μορφές, απίστευτες για όσους δεν γνωρίζουν την εν Χριστώ ζωή.
Έτσι, χαρά και απελπισία βιώνονται ταυτόχρονα στον άνθρωπο. Αυτο- καταδικάζεται κανείς στην κόλαση ως ανάξιος του Αγίου Θεού, αλλά δεν απελπίζεται.»
Γέρων Σωφρόνιος του Έσσεξ

Σημείωση: Ας βάλουμε λίγο στο μυαλό μας αυτή την απίστευτη εναλλαγή βιωμάτων που αντιμετωπίζει ένας πνευματικός από τους εξομολογούμενους. Ποιος φυσιολογικός άνθρωπος θα μπορούσε να το σηκώσει αυτό το γεγονός;
Έρχεται ο πρώτος χαρούμενος, έρχεται ο δεύτερος ταραγμένος, έρχεται ο τρίτος απελπισμένος, έρχεται ο επόμενος θυμωμένος. Απίστευτες εναλλαγές στην επικοινωνία σε λίγα μόνο λεπτά της ώρας. Ποιος αντέχει; Η δύναμη του Αγίου Πνεύματος στηρίζει και φωτίζει τον πνευματικό στο Μυστήριο αυτό, αλλιώς δεν θα μπορούσε να καθίσει να ακούσει κανέναν! άνθρωπο.
Σκεφτείτε ότι μετά βίας αντέχουμε μία δική μας σκέψη που μας ταλαιπωρεί. Σκεφτείτε τώρα και προβληματιστείτε, ΤΙ είναι αυτό που βοηθά τον Πνευματικό να αντιμετωπίζει τον λογισμό εκατοντάδων ανθρώπων!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: