Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Γερόντισσα Σοφία – Η ασκήτρια της Κλεισούρας και η ιαματική μανδήλα της.



Στον βίο της νεοφανούς Οσίας, αναπτύσσεται και το κεφάλαιο: «Ενδυμασία και συμπεριφορά.

Τα ρούχα της οσίας Σοφίας πάμφτωχα. Εσωτερικά ρούχα ή εσώρουχα δεν είχε. Καμία φορά το καταχείμωνο έριχνε στην πλάτη της μία τρύπια κουβέρτα ή κανένα ποντικοφαγωμένο σάλι. Πάντα ήταν ξυπόλυτη. Σπάνια φορούσε κάτι μάλλινα σκουφούνια,, τρύπια και παλιά, και κάτι παλιοπαντόφλες ή παλιοπάπουτσα. Άλλοτε μάζευε στο τζάκι φύλλα και κλαδιά από τα δέντρα και τρύπωνε μέσα σ΄ αυτά, σαν ποντίκι. Τύχαινε όμως να αρπάξουν φωτιά, και μόλις που πρόφταινε να ξυπνήσει, για να μην καεί ζωντανή. Τότε τα παλιόρουχά της έμεναν για μέρες καμένα, ώσπου να βρεθεί κάποιο καλύτερο. Βλέποντάς την οι προσκυνητές με τα παλιόρουχα μέσα στα κρύα και την υγρασία, της πήγαιναν άλλα, καινούργια και ζεστά. Αλλά αυτή η μακαρία με το ένα χέρι τα δεχόταν και με το άλλο τα σκόρπιζε στους φτωχούς. Καινούργιο ρούχο δεν φόρεσε ούτε κράτησε ποτέ δεύτερη αλλαξιά.
Στο κεφάλι είχε πάντα μαύρη μαντήλα. Τα μαλλιά της, από τον Πόντο ακόμα ούτε τα έλουσε ούτε τα χτένισε και είχαν γίνει σκληρά σαν την ουρά του αλόγου. Από το κεφάλι της έβγαινε ευωδία. Μία φορά προσπάθησε να τα ελευθερώσει κάπως μπροστά στα μάτια, αλλά χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί το ψαλίδι που κούρευαν τα πρόβατα του μοναστηριού. Αντί όμως για άλλη μυρωδιά, έστω ανθρώπινη, το κεφάλι της έβγαζε ευωδία».


Μια πιστή κυρία, γνωστή της οσίας Σοφίας, που διαμένει στην Πτολεμαΐδα, και είναι πραγματικά άνθρωπος του Θεού, η μπαμπο-Κύτσα (τηλ. 2463022109) κατέχει ως κειμήλιο στο κελί της αυτό το ξύλινο κουτί. Μέσα σε αυτό περικλείονται τα μαντήλια από δύο Γερόντισσες. Δεξιά, η θαυματουργή μανδήλα της οσίας Σοφίας της Μονής Κλεισούρας, ενώ αριστερά, της αείμνηστης πρεσβυτέρας Ανθής Πεττα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: