Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Πώς διέλυσε ο διάβολος, ένα μοναστήρι με 100 μοναχούς μέσα σε 1 ημέρα!


     Ο διάβολος έχει εξουσία σε ανθρώπους που είναι αθωράκιστοι πνευματικά. Να μεταστοιχειώνει και να μεταποιεί λειτουργίες όπως της οράσεως. Δηλαδή να κάνει την όραση έτσι ώστε να βλέπει ανυπόστατα πράγματα, αλλά ως να είναι υπαρκτά, ως είδωλα. 
     Ας δούμε λοιπόν παρακάτω, μία εκπληκτική ιστορία από το Γεροντικό και θαυμάστε την πονηρία και ικανότητα των δαιμόνων να «πειράζουν» και την βασιλική αίσθηση της οράσεως:
    «Κάποτε ήταν ένα μεγάλο μοναστήρι που είχε 100 μοναχούς, οι οποίοι ήταν διακεκριμένοι και γνωστοί για την αρετή τους στον κόσμο της εποχής τους. Ένα μεσημέρι ήταν έξω από την Ιερά Μονή ένας ευσεβής άνθρωπος και καθώς κοιτούσε και θαύμαζε το μοναστήρι ήρθε δίπλα του ένας άλλος περαστικός και του λέει:
- «Βλέπεις αυτό το υπέροχο μοναστήρι πόσο θαυμάσιο είναι και οι μοναχοί του είναι επίσης αγιώτατοι;»
- «Ναι!» λέει ο ευσεβής άνθρωπος… 
- «Ε! θα δεις μετά από λίγες ημέρες δεν θα υπάρχει ούτε ένας από αυτούς εδώ!! Θα τους διαλύσω…».
  Τότε ο περαστικός εξαφανίστηκε μπροστά στα έκπληκτα μάτια του προσκυνητή. Ήταν ο διάβολος…
Τι έγινε λοιπόν; Φαίνεται πως οι αγιώτατοι αυτοί πατέρες παρά την αγωνιστικότητά τους και τις αρετές τους ίσως να είχαν οίηση, ή να πίστευαν στον λογισμό τους, ποιος ξέρει, μπορεί να μην είχαν εμπειρία πολέμου και με την αυτή την δοκιμασία έπεσαν αμέσως… Ο Θεός γνωρίζει.
Όμως είναι μεγάλη η ωφέλεια που προκύπτει από αυτήν την ιστορία για όλους τους πιστούς.
   Έτσι το επόμενο πρωινό ο διάβολος τους παρουσίασε ατέλειωτα σμήνη πουλιών πάνω από το μοναστήρι. Βγήκαν οι μοναχοί να θαυμάσουν αυτό το έκτακτο περιστατικό. Ήταν κάτι σπάνιο γι’ αυτούς. Όμως ο πονηρός έκανε τα μάτια των μισών να τα βλέπουν ως λευκά, και των άλλων μισών μοναχών να τα βλέπουν ως μαύρα. Άρχισαν λοιπόν να θαυμάζουν και να λένε:
- «Τι ωραία άσπρα πτηνά είναι αυτά;!»
- «Όχι φώναζαν οι υπόλοιποι μαύρα είναι δεν τα βλέπετε;».
   Άρχισε η ένταση λέγοντας αντίστοιχα άσπρα- μαύρα για ώρα και να διαπληκτίζονται… Είπαν και λόγια βαριά μεταξύ τους που δεν ταίριαζαν για το σχήμα που φορούσαν! Έφτασαν λοιπόν στο σημείο… να διαλυθούν!!! Εμίσησαν οι μεν τους δε γιατί έβλεπαν άλλα ο καθένας και δυστυχώς υπήρχε και η επιμονή.
   Συνεχίζει η ιστορία με δύο από τους μοναχούς, που καθώς έφευγαν από το μοναστήρι συναντήθηκαν επάνω σε μία γέφυρα. Συγκινημένοι, αγκαλιάστηκαν, φιλήθηκαν και είπαν:
- «Τι μας έκανε ο σατανάς! Μας διέλυσε για εκείνα τα παλιοπούλια!»
 - «Πράγματι αδελφέ μου» απάντησε ο άλλος μοναχός «τι σημασία είχε αν ήταν μαύρα ή άσπρα τα πουλιά; Βέβαια για να πούμε την αλήθεια, ήταν άσπρα…»
 - «Όχι αδελφέ μαύρα ήταν…».
Άσπρα – μαύρα, άσπρα – μαύρα… φωνή, κακό, θυμώνουν και οι δύο και αρπάζει ο ένας μοναχός τον άλλο για να τον πετάξει κάτω από την γέφυρα!... Και εκείνη την στιγμή συνήρθε και είπε τι είναι αυτό που μας έκανε ο διάβολος…»

     Ας μην απορούμε αν μπορεί ο διάβολος να «πειράξει» την όρασή μας. Ας θυμηθούμε το αγιογραφικό περιστατικό που ο διάβολο πειράζει στην έρημο τον Ιησού Χριστό με οφθαλμαπάτες. Του έδειξε όλα τα βασίλεια της γης σε μία στιγμή του χρόνου! Έχει αυτήν την ιδιότητα ο διάβολος, την ικανότητα ας πούμε, να δημιουργεί μορφές.
     Έχουμε επίσης μία πολύ σημαντική μαρτυρία του γέροντα Παϊσίου του Αγιορείτου, που μας λέει ότι είδε 250 οράματα και ενύπνια και μόνο 2 ήταν από τον Θεό. Όλα τα άλλα ήταν του διαβόλου.
     Ακόμα και ο λαός δεν λέει τυχαία την γνωστή παροιμία «από όσα άκουσες τίποτα και από όσα είδες τα μισά».
     Δηλαδή από όσα σου λένε και σου μεταφέρουν λόγια καλό είναι να μην πιστεύεις τίποτα, γιατί μπορεί να είναι κατάκριση και συκοφαντία των ανθρώπων. Και από όσα βλέπεις να πιστεύεις τα μισά. Και αυτό το λέγανε γιατί γνώριζε η λαϊκή σοφία των ανθρώπων ότι ο διάβολος εξαπατά και την όραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: