Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Τώρα πλέον έπεσαν τα προσχήματα! - π. Βασίλειος Θερμός

Τώρα πλέον έπεσαν τα προσχήματα!

π. Βασίλειος Θερμός 

Στις 6 και 7 Οκτωβρίου έγιναν εκλογές νέων μητροπολιτών από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας. Την Πέμπτη 6, μαζί με την ανακοίνωση του αποτελέσματος ως είθισται, ανακοινώθηκαν και οι μέρες των χειροτονιών: Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Οκτωβρίου.


Την Παρασκευή 7, μαζί με το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογής (Δράμας) ανακοινώθηκε πως η χειροτονία θα λάβει χώρα την Κυριακή 16 Οκτωβρίου. Κατόπιν ακολούθησε η εκλογή μητροπολίτη Ηλείας κατά την οποία εξελέγη βοηθός επίσκοπος.


Όταν πέρυσι εξελέγησαν 5 μητροπολίτες οι ημερομηνίες των χειροτονιών ανακοινώθηκαν ως εξής: Σάββατο 9, Κυριακή 10, Σάββατο 16, Κυριακή 17, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021. Με την σειρά χηρείας πάντοτε.


Με άλλα λόγια, κατά συνήθεια αξιοποιούνται στις χειροτονίες τα Σάββατα και οι Κυριακές, ενώ όταν παρίσταται ανάγκη και μια Δευτέρα. Όμως εδώ δεν ανακοινώθηκε η τρίτη χειροτονία στην εύλογη ημερομηνία Σάββατο 15 (εφόσον εκκρεμούσε και άλλη εκλογή), αλλά απευθείας Κυριακή 16. Γιατί; Ποιοι γνώριζαν ότι δεν θα χρειασθή άλλη (τέταρτη) χειροτονία;


Να σημειώσουμε πως η ανακοίνωση για την χειροτονία του Δράμας αναρτήθηκε σε εκκλησιαστική ιστοσελίδα στις 10.27’ το πρωί της Παρασκευής, πριν δηλαδή από την εκλογή για τον Ηλείας. Εν ολίγοις, το μήνυμα ήταν ‘τελειώσαμε με τις χειροτονίες’!


Για τους αναγνώστες που ενδεχομένως αγνοούν τις διαδικασίες να προσθέσω ότι δεν ανακηρύσσονται επίσημες υποψηφιότητες. Εκλόγιμοι είναι όλοι οι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο επίσκοποι και αρχιμανδρίτες, δηλαδή εκατοντάδες. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για λεπτομερή σχολιασμό των διαδικασιών μπορεί να διαβάσει το άρθρο μου «Τι εστιν επίσκοπος; Κριτική σπουδή στην μαρτυρία των κειμένων που συνοδεύουν την εκλογή ενός νέου μητροπολίτη» το οποίο δημοσιεύθηκε το 2013 στην ‘Σύναξη’, τεύχος 127.


Από το άρθρο αυτό παραθέτω εδώ ένα μικρό απόσπασμα: «Πώς συμβαίνει η εκπληκτική σύμπτωση ο εκλεγείς να βρίσκεται πάντοτε στο συνοδικό μέγαρο ήδη από το πρωί ώστε να εμφανίζεται αμέσως μετά την εκλογή και να δίνει Μικρό και Μέγα Μήνυμα;… Εάν εννοούμε πραγματικά τους θεσμούς θα ήταν λογικό τα Μηνύματα να δίνονται άλλη στιγμή, π.χ. το απόγευμα ή την επόμενη μέρα, ώστε να προλάβει να ειδοποιηθή ο εκλεγείς και να προσέλθει. Αλλά είναι προφανές ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν λαμβάνει χώρα ουσιαστική διαδικασία κρίσης. Δυστυχώς δεν είμαι μόνος στην γνώμη ότι ο τρόπος εκλογής των επισκόπων συνιστά ένα από τα μελανότερα σημεία της σημερινής εκκλησιαστικής ζωής, καθώς και πηγή πολλών περαιτέρω δεινών».


Κλείνω: μέχρι τώρα επλανάτο διάχυτη η εντύπωση ότι ουσιαστική εκλογή δεν λαμβάνει χώρα. Δυστυχώς το πρωί της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου 2022 το επιβεβαίωσε και η Ιερά Σύνοδος.


*π. Βασίλειος Θερμός

Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων.

Δρ. Θεολογικής Σχολής του Παν/μιου Αθηνών.

Καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: