Τρίτη 31 Μαρτίου 2020
Υπέροχες Κρητικές φωνές "Ποιος είδε Άνοιξη καιρό" (Τραγούδι)
Το τραγούδι "Ποιος είδε άνοιξη καιρό..." δημιουργήθηκε με την αφιλοκερδή συμμετοχή όλων των καλλιτεχνών και όλα τα έσοδα που θα προκύψουν από το τραγούδι θα διατεθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών "Η Σωτηρία" για την αγορά νοσηλευτικού υλικού στο πλαίσιο της μάχης κατά του κορονοϊού.
Κυριακή 29 Μαρτίου 2020
Κορωνοϊός: Δεν παίρνει σοβαρά μέτρα η Σουηδία
Η χώρα είναι διχασμένη
Την ώρα που η Σουηδία καταγράφει 3.069 κρούσματα του κορονοϊού και 105 θανάτους, μεταξύ των οποίων και δυο Ελλήνων ομογενών, η κυβέρνηση του Στέφαν Λέβεν εξακολουθεί να πιστεύει πως η θεωρία της αγέλης, σε συνδυασμό με τον πειθαρχημένο λαό, θα είναι τα όπλα κατά της εξάπλωσης του φονικού ιού.
Μέχρι ώρας, ως μέτρα πρόληψης για την προστασία κατά του covid-19 έχει ανακοινωθεί ο συγχρωτισμός μέχρι 50 άτομα και ο περιορισμός (όχι απαγόρευση) των μετακινήσεων των ευπαθών ομάδων. Την ανακοίνωση για το αριθμητικό περιορισμό των δημόσιων συγκεντρώσεων έκανε χθες ο Στέφαν Λέβεν, πέντε ημέρες μετά την τηλεοπτική μαγνητοσκοπημένη ομιλία του, στην οποία απαγόρευε τον συγχρωτισμό πάνω από 500 άτομα.
Όπως εξηγεί στο newsit.gr, ο Πατρινός πρώην βουλευτής του κόμματος των Μετριοπαθών (2014-2018), Σωτήρης Δελής, η στρατηγική που ακολουθείται στη χώρα έχει διχάσει την κοινή γνώμη, με τους Σουηδούς να συνεχίζουν κανονικά τις ζωές τους.“Η αλήθεια είναι πως έχουμε πολλά κρούσματα του κορονοϊού, όπως και νεκρούς. Οι γνώμες είναι μοιρασμένες, καθώς άλλοι υποστηρίζουν πως η κατάσταση θεωρείται κάπως ελεγχόμενη και άλλοι πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας, γιατί ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο pic της εξάπλωσης”, αναφέρει ο πρώην βουλευτής της Σουηδικής Βουλής.
Και συνεχίζει: “Υπάρχει μια διαφορετική στρατηγική από την πλευρά της Σουηδίας. Τα μέτρα τους είναι όντως πιο χαλαρά. Έχουν δώσει κάποιες οδηγίες για την αντιμετώπιση, ενώ τα πάντα λειτουργούν κανονικά. Ο Σουηδός είναι τόσο πειθαρχημένος από το DNA του, που υπακούει χωρίς να του δώσεις διαταγές. Μόλις έγινε γνωστό πως ο κορονοϊός χτυπάει τις ευπαθείς ομάδες, αμέσως είδες ότι περιόρισαν κατά πολύ τις μετακινήσεις τους. Από την άλλη γενικότερα βλέπεις τον κόσμο να είναι πιο επιφυλακτικός”.
Σχετικά με τους Έλληνες που έχασαν την ζωή τους ο κ. Δελής αναφέρει: “Έχουμε δυο Έλληνες νεκρούς στη Στοκχόλμη όπως έμαθα, ο ένας ήταν 50 ετών και ο άλλος κοντά στα 80 και οι δυο είχαν βεβαρημένο μητρώο υγείας. Άλλοι δυο εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση”, αναφέρει. Και συνεχίζει: “Ο κόσμος είναι επιφυλακτικός προσέχει ακόμα και την ώρα που περπατάει. Η στρατηγική που ακολουθείται εδώ διαφέρει ακόμα και από τις γειτονικές μας χώρες τη Νορβηγία, τη Δανία την Φινλανδία, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση αποφάσισε να “πατήσει” πάνω στο σχέδια της Μεγάλης Βρετανίας, που δυστυχώς είδαμε ότι απέτυχε. Προς το παρόν η Σουηδία δεν σκέφτεται ν αλλάξει πλεύση”.
Η χώρα είναι διχασμένη, καθώς οι κυβερνώντες θεωρούν πως πράττουν καλά και οι υγειονομικές αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου:
“Πολλοί θα πουν τα δικά τους, όμως εγώ θα πως πως όταν τελειώσει η ιστορία αυτή, τότε θα δούμε ποιοι ήταν καλοί στρατηγοί για τις χώρες τους και ποιοι όχι. Εδώ βασίζονται καθαρά και μόνο στον πειθαρχημένο πολίτη. Το θέμα είναι ότι η κατάσταση που επικρατεί εκτός από τον κόσμο έχει διχάσει και το σουηδικό κοινοβούλιο, καθώς άλλοι θεωρούν πως πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και άλλοι πως τα ήδη μέτρα θα αποδώσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες”.
Ο Σωτήρης Δελής εκτός από μέλος της βουλής υπήρξε και αντιδήμαρχος στην πόλη Γιόνσεπινγκ όπου ζει: “Στην περιοχή όπου μένω ο δήμος έχει αναλάβει να εξυπηρετεί όλους τους άνω των 65 ετών. Με βοήθεια στο σπίτι και αγορές τροφίμων και ό,τι χρειάζονται. Επίσης, όποιος αισθανθεί πως φέρει κάποια από τα ύποπτα συμπτώματα, μπαίνει από μόνος του σε καραντίνα 14 ημερών, ενώ το κράτος αναλαμβάνει να τον καλύψει οικονομικά για τις ημέρες αυτές με το 90%”.
Ξεκίνησε να λαμβάνει αυστηρότερα μέτρα η σουηδική κυβέρνηση
Εχοντας επιλέξει την ήπια αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού χωρίς την λήψη περιοριστικών μέτρων, αντίθετα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Σουηδία είχε διατηρήσει μέχρι σήμερα την οικονομία της εν λειτουργία. Ωστόσο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση της συγκέντρωσης άνω των 50 ατόμων, αφού προηγουμένως είχε απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις άνω των 500 ατόμων.
«Εκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αποφάσισε τον περιορισμό των συγκεντρώσεων στα 50 άτομα, έπειτα από σύσταση της Δημόσιας Υπηρεσίας Υγείας σήμερα το πρωί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν.
Οι παραβάτες του περιοριστικού μέτρου κινδυνεύουν με την επιβολή ποινής φυλάκισης έως έξι μηνών.
«Αν δεν υπάρχει ανάγκη να ταξιδέψετε, μείνετε στο σπίτι. Είναι σοβαρό αυτήν την στιγμή», δήλωσε ο σουηδός πρωθυπουργός, ενώ στην χώρα έχουν καταγραφεί 92 θάνατοι και 3.046 κρούσματα της επιδημίας Covid-19.
Παρά την κρίση, η Σουηδία, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, διατήρησε ανοικτά τα σχολεία, τα καφέ και τα εστιατόρια και ενθάρρυνε τους κατοίκους να συνεχίσουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες.
Οι αρχές καλούσαν τους πολίτες «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να ακολουθήσουν τις συστάσεις της κυβέρνησης, όπως για εργασία εξ αποστάσεως, παραμονή στο σπίτι για τους ασθενείς, την εφαρμογή της κοινωνικής αποστασιοποίησης και την παραμονή στο σπίτι για τους άνω των 70 ετών.
Ενω η στρατηγική αυτή της ήπιας αντιμετώπισης επικρίθηκε από πολλούς ειδικούς στην Σουηδία και το εξωτερικό, οι σουηδικές αρχές απαντούσαν ότι τα δρακόντεια μέτρα δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά σε σχέση με τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία.
«Μακαριώτατε, η συνείδησή μου με ελέγχει»
Ανοιχτή επιστολή του εκπαιδευτικού και εφημέριου του Ιερού Ναού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Χολαργού, Πρωτοπρεσβύτερου π. Βασίλειου Κοκολάκη, προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο Β’, με αφορμή την αναστολή της τέλεσης των λατρευτικών συνάξεων σε όλους τους Ναούς της επικράτειας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Μία σειρά από σκέψεις και προβληματισμούς για την προσωρινή παύση των ιερατικών λειτουργικών καθηκόντων καταθέτει σε ανοιχτή επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος ο εκπαιδευτικός και εφημέριος του Ιερού Ναού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Χολαργού, Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Κοκολάκης.
Ταυτόχρονα, μέσω της επιστολής του, ο π. Βασίλειος ζητά από τον Πρωθιεράρχη της Ελλαδικής Εκκλησίας να ενεργήσει τα δέοντα ώστε κλήρος και λαός να ζήσουν εντός των Ναών τα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Θεανθρώπου.
Ἀνοιχτή ἐπιστολή πρός τόν Μακαριώτατον Ἀρχιεπίσκοπον Ἀθηνῶν & πάσης Ἑλλάδος
Ἐν Χολαργῷ, 25-3-2020
Πρός τόν Μακαριώτατον Ἀρχιεπίσκοπον
Ἀθηνῶν & πάσης Ἑλλάδος
κ. Ἱερώνυμον Β΄
Μακαριώτατε,
Αἰτοῦμαι τίς πατρικές σας εὐχές.
Ὡς ἀνάξιος λειτουργός τοῦ Ὑψίστου, σάν υἱός πρός Πατέρα καταθέτω μέ ἁπλά λόγια τίς ἀπορίες-σκέψεις μου, προβληματισμούς καί διαθέσεις μου, σέ Σᾶς πού ἔχετε ἀναλάβει θείᾳ χάριτι τόν ρόλο τοῦ πνευματικοῦ μας πατέρα καί καθοδηγητῆ γιά τήν Οὐράνια Βασιλεία. Ἐπιπλέον ἐννοεῖται ὅτι δέν κάνω τόν δάσκαλο.
Προφανῶς καί γνωρίζετε τήν μέχρι τώρα συνέπεια, πειθαρχία καί ὑπακοή πού δείχνω στά ποιμαντικά μου καθήκοντα καί ὡς ἐφημέριος καί ὡς ὑπεύθυνος τῆς Νεότητας τοῦ καθ᾿ ἡμᾶς Ἱεροῦ Ναοῦ.
Βεβαίως καί γνωρίζω τίς ἀπαγορεύσεις ἀπό πλευρᾶς Πολιτείας καί Ἱερᾶς Συνόδου ὡς πρός τήν τέλεση τῶν ἱερῶν ἀκολουθιῶν, ἀλλά καί τίς ἐνδεχόμενες συνέπειες πού θά ἔχω στήν περίπτωση ἀνυπακοῆς. Σαφῶς καί γνωρίζω πώς ἡ προσωρινή -θέλω να πιστεύω- στέρηση τῆς Θείας Λειτουργίας καί ἀκολούθως τῆς Θείας Κοινωνίας ὀφείλεται στή γενικότερη ἀποστασία μας (πορνεῖες, μοιχεῖες, ὁμοφυλοφιλία… καί ὄχι μόνο). Ἑπομένως θά μποροῦσε να πεῖ κανείς ὅτι εἶναι ἕνα ἐπιτίμιο, ἕνας κανόνας τοῦ ἀγαπημένου μας Θεοῦ πρός μετάνοια, πρός αὐτοέλεγχο καί περισσότερη προσευχή.
Ὡστόσο ὅμως ἡ συνείδησή μου μέ ἐλέγχει θέτοντάς μου τά ἑξῆς ἐρωτήματα:
Πειθαρχεῖν δεῖ Θεῷ ἤ ἀνθρώποις (πολιτεία);
Πῶς ἀπό δῶ καί πέρα θά παρακαλέσω τόν Θεό καί τήν Παναγία, ὅταν ἤδη θά τούς ἔχω ἐν μέρει ἀρνηθεῖ;
Τί θά ἔκανε ἕνας ἅγιος ἱερεύς στήν προκειμένη περίσταση τῶν ἡμερῶν μας;
Εἶναι ἤ δέν εἶναι ἀληθής ὁ λόγος τοῦ ἁγίου Πορφυρίου ἀλλά καί ἄλλων ἁγίων ὅτι ἡ κτιστή Ἐκκλησία εἶναι ἡ ὑπόσταση τῆς ἀκτίστου; Κλείνει ποτέ ἕνα νοσοκομεῖο λόγῳ κάποιας πανδημίας; Εἶναι ἤ δέν εἶναι νοσοκομεῖο ἡ Ἐκκλησία; Δέν εἶναι ἁγιασμένος ὁ χῶρος τῆς Ἐκκλησίας; (τό ξύλο, τό μέταλλο, τό μάρμαρο, τό ὕφασμα…)
Σέ προηγούμενες πανδημίες ἡ Ἐκκλησία τουλάχιστον ἐθεωρεῖτο καταφύγιο προσφυγῆς καί προσευχῆς. Ἔπαψε νά εἶναι τέτοιο στίς ἡμέρες μας; Λιτανεῖες, ἱερά λείψανα καί εἰκόνες δέν παύουν πλέον νόσους καί ξηρασίες;
Ἄν πεθάνω αὐτήν τή στιγμή, τί θά ἀπολογηθῶ στόν Κύριο ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστό; Ὅτι ὑπήκουσα στήν Πολιτεία καί στήν Ἱερά Σύνοδο χάριν τῆς ὑγείας τῶν συνανθρώπων μου; Τί θά ἀπαντήσω ὅταν ρωτηθῶ μέ ποιό δικαίωμα στέρησα τή Θεία Λειτουργία καί τή Θεία Κοινωνία ἀπό τούς πιστούς; Λειτουργία δέν σημαίνει ἔργο τοῦ λαοῦ;
Μπορεῖ νά μείνει σπίτι του ἀνενεργός ὁ λειτουργός τοῦ Ὑψίστου;
Πῶς θά παροτρύνω τούς ἀνθρώπους ἀπό ἐδῶ καί πέρα λέγοντάς τους «ἐλᾶτε στήν Ἐκκλησία νά λειτουργηθῆτε, νά ἐξομολογηθῆτε, νά κοινωνήσετε, νά σωθῆτε;»; Δέν θά μοῦ ἀπαντήσουν δικαίως «μά ἐσεῖς τίς κλείσατε!»; Δέν θά μέ περιγελάσουν καί πάλι δικαίως λέγοντάς μου «ἀκόμη καί στά σοῦπερ μάρκετ, ὑπό προϋποθέσεις, δέν μπαίνουν δύο ἕως πέντε ἄτομα, ἀλλά πολύ περισσότερα»;
Τά περί δημοκρατίας καί ἐλευθερίας τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου τά ξεχάσαμε;
Γιά ὅλους αὐτούς τούς λόγους-προβληματισμούς πού δέν εἶναι μόνο δικοί μου ἀλλά καί πολλῶν ἄλλων ἱερέων καί πιστῶν, ἐπειδή δέν ἀντέχουμε νά μή λειτουργοῦμε οἱ ἱερεῖς ἤ νά μή λειτουργοῦνται οἱ πιστοί, ἔστω τίς Κυριακές, σᾶς παρακαλοῦμε νά ἐνεργῆστε τά δέοντα, ὥστε νά ζήσουμε ἐντός τῶν ἱερῶν ναῶν τά ἅγια Πάθη τοῦ Χριστοῦ μας φθάνοντας καί στήν Ἀνάσταση.
Ἀσπάζομαι τήν δεξιά Σας.
Πρωτ. Βασίλειος Κοκολάκης
ἐφημέριος Ἱ.Ν. Ὑψώσεως Τιμίου Σταυροῦ Χολαργοῦ
Σάββατο 28 Μαρτίου 2020
Αστυνομική επιχείρηση με έξι αστυνομικούς "για προληπτικούς λόγους" έξω από Ιερό Ναό!
https://www.news4health.gr/ygeia/koronoios-systaseis-tou-efet-gia-ta-trofima
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020
Κορονοϊός: Συστάσεις του ΕΦΕΤ για τα τρόφιμα
ΕΡΩΤΗΣΗ: «Μπορεί ο νέος τύπος SARS-CoV-2 να μεταδοθεί μέσω πιάτων και μαχαιροπήρουνων σε κυλικεία ή άλλα μέρη μαζικής εστίασης;»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Οι κοροναϊοί μπορούν γενικά να επιμολύνουν τα μαχαιροπήρουνα ή τα πιάτα, όπως προφανώς και άλλες επιφάνειες, μέσω φταρνίσματος ή βήχα από προσβεβλημένο άτομο άμεσα πάνω τους, και μπορούν να επιβιώσουν σε αυτές τις στέρεες επιφάνειες για κάποιο χρονικό διάστημα. Μία επιδερμική μόλυνση θεωρητικά θα μπορούσε να είναι δυνατή εάν ο ιός μεταδοθεί μέσω μαχαιροπήρουνων ή των χεριών στο βλενογόνο του στόματος, του λαιμού ή των ματιών. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστή καμία μόλυνση με SARS-CoV-2 μέσω αυτής της οδού μετάδοσης και επομένως μετάδοση μέσω αυτής της οδού θεωρείται έως τώρα αδύνατη».
Αγαπητοί μου,
σκεφτείτε το μέγεθος της υποκρισίας των αντιχρίστων δημοσιογράφων, πολιτικών κοκ:
Τα κουτάλια των εστιατορίων δεν μεταδίδουν τον ιό, αλλά η ιερή λαβίδα της Θ. Κοινωνίας τον μεταδίδει…
«Φοβερὸν τὸ ἐμπεσεῖν εἰς χείρας Θεοῦ ζῶντος».
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Πιστεύετε ότι τέτοιες εικόνες (αστυνομική επιχείρηση με περιπολικό και έξι αστυνομικούς «για προληπτικούς λόγους»!) έξω από Ι. Ναό κατά την ώρα των Χαιρετισμών σάς τιμούν ως Πρωθυπουργό Ευρωπαϊκής, Δημοκρατικής και Ορθόδοξης χώρας;
Τόσος μεγάλος κίνδυνος υπάρχει από τους… Χαιρετισμούς ή απλώς θέλετε να αποδείξετε την αποφασιστικότητά σας σε 20 ανυπεράσπιστους πιστούς;
Μην ξεχνάτε ότι ακόμα και αυτός ο Στάλιν όταν κινδύνεψε η χώρα του άνοιξε τις Εκκλησίες που ο ίδιος είχε κλείσει…
Μην ξεχνάτε το απόσταγμα της εκκλησιαστικής εμπειρίας αιώνων: «Φοβερὸν τὸ ἐμπεσεῖν εἰς χείρας Θεοῦ ζῶντος»… ή το αρχαιοελληνικό σχήμα ότι μετά την Ύβρη ακολουθεί η Νέμεση…
ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ σε όλους μας!
Πάτρα 28.3.2020
Με τιμή και ευχές
π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος
Εφημέριος Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Πατρών
6945-377621, agotsopo@gmail.com
Κοινοποίηση: Βουλευτές Αχαΐας ΝΔ για τις δικές τους ενέργειες:
• Αλεξοπούλου Χριστίνα, τηλ. 2610-220030, ch.alexopoulou@parliament.gr
• Κατσανιώτη Ανδρέα, τηλ. 2610-240223, katsaniotis.info@gmail.com
• Τσιγκρή Άγγελο, τηλ. 2610-241166, tsigrislawoffice@yahoo.gr, a.tsigkris@parliament.gr
• Φωτήλα Ιάσονα, τηλ. 2610-220561, 210-3709326, i.fotilas@parliament.gr, jfotilas@gmail.com
Περγάμου Ιωάννης: ''Η Εκκλησία άνευ της Ευχαριστίας δεν είναι πλέον Εκκλησία''
Μια (τηλεφωνική) συνομιλία με τον Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη Ζηζιούλα* (23 Μαρτίου 2020)
Σεβασμιώτατε, θα θέλαμε να ακούσουμε τις απόψεις σας για την τρέχουσα κατάσταση, καθώς η θεολογία σας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις παρούσες περιστάσεις.
Η θεολογία μου, δυστυχώς, δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Στην Ελλάδα έχουν ήδη κλείσει τις εκκλησίες και η Θεία Λειτουργία δεν τελείται. Τελείται στην Σερβία;
Λαμβάνοντας υπ᾽ όψιν την απόφαση της κυβέρνησης να περιορίζεται ο αριθμός των ανθρώπων σε κάθε ορισμένο τόπο, καθώς επίσης και το ζήτημα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της διατήρησης αποστάσεων, η πιο πρόσφατη απόφαση του Πατριάρχη Ειρηναίου είναι οι ακολουθίες να τελούνται στους ναούς, αλλά όχι με περισσότερους από πέντε ανθρώπους.
Αυτό είναι αποδεκτό.
Στην Αμερική αποφασίστηκε ότι ο ιερέας, ο ψάλτης και ο βοηθός στο ιερό, να είναι παρόντες, προκειμένου να τελείται η Θεία Λειτουργία, ούτως ώστε να μπορούν να υπάρχουν τα άγια μυστήρια, για να μεταλαμβάνει ο κόσμος. Τί σκέπτεστε επ᾽ αυτού;
Κατ᾽ εμέ, η Εκκλησία άνευ της Θείας Ευχαριστίας δεν είναι πλέον Εκκλησία. Από την άλλη μεριά, ο κίνδυνος μετάδοσης αυτού του ιού στους άλλους μας επιβάλλει την ανάγκη να κάνουμε οτιδήποτε είναι απαραίτητο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει το κλείσιμο της Εκκλησίας. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει λάβει δραστικά μέτρα εξαιτίας του πολύ σημαντικού εν εξελίξει ζητήματος.
Πολλοί έχουν θέσει το ερώτημα: Τί λέει ο Ιωάννης Ζηζιούλας; Καθώς ο καθένας γνωρίζει ότι είχατε κάποτε πει ότι εντός της Ορθοδοξίας δεν υφίσταται ῾῾ιδιωτική᾽᾽Λειτουργία.
Η Λειτουργία υπό τις παρούσες συνθήκες θα τελείται για να ζήσει ο κόσμος. Ο ιερέας θα την τελέσει προκειμένου να επιτραπεί στους ανθρώπους να λάβουν την Θεία Κοινωνία. Ας μην λησμονούμε, η Λειτουργία τελείται ῾῾ὑπὲρ τῶν δι᾽ εὐλόγους αἰτίας ἀποληφθέντων᾽᾽.
Εκείνοι οι οποίοι δεν μπορούν να προσέλθουν είναι τώρα ο καθένας. Νομίζω ότι είναι μια αποδεκτή απόφαση το να τελεί ο ιερέας την Λειτουργία στον ναό με δύο ή τρεις ανθρώπους.
Το πώς θα απαγορεύσει άλλους από το να παρακολουθήσουν, δεν το γνωρίζω. Νομίζω ότι η καλύτερη απόφαση, αντί να κλείνουμε τελείως την εκκλησία, είναι να έχουμε τον ιερέα να τελεί το μυστήριο με έως και πέντε ανθρώπους.
Έτσι, και η Θ. Λειτουργία θα τελείται στους ναούς, και η δυνατότητα διάδοσης του ιού θα μειώνεται στο μηδέν.
Η Εκκλησία της Ελλάδος θα αναμεταδίδει την Θεία Λειτουργία από το διαδίκτυο. Ορισμένοι στην Αμερική πράττουν το ίδιο. Ποια είναι η γνώμη σας;
Δεν συμφωνώ με την αναμετάδοση της Θείας Λειτουργίας από την τηλεόραση. Είμαι περιορισμένος κατ᾽ οίκον και δεν θα είμαι σε θέση να συμμετάσχω την Λειτουργία.
Ωστόσο, δεν θα ανοίξω τον δέκτη της τηλεόρασης για να παρακολουθήσω την Λειτουργία. Το θεωρώ αυτό έκφραση ασέβειας. Είναι ασεβές το να κάθεται κανείς έτσι και να παρακολουθεί την Λειτουργία.
Ακούσαμε ότι οι πιστοί στην Ελλάδα θα παρακολουθούν την Λειτουργία από την τηλεόραση. Πού θα τελείται η Λειτουργία;
Νομίζω θα μεταδίδεται τηλεοπτικά από τον Καθεδρικό Ναό της Αρχιεπισκοπής των Αθηνών. Προσωπικά, όπως είπα, δεν μου αρέσει η Λειτουργία να αναμεταδίδεται από ένα τηλεοπτικό κανάλι.
Στην Ελλάδα τουλάχιστον μια λειτουργία θα τελείται στον Καθεδρικό Ναό. Κατά την γνώμη μου, θα μπορούσε να τελείται σε περισσότερες εκκλησίες, αλλά υπάρχει ο φόβος της διάδοσης της επιδημίας.
Στην Λειτουργία είτε κανείς είναι παρών είτε απών, όπως έχουμε ήδη διαβάσει στα κείμενά σας. Τί μπορούν να πράττουν οι Χριστιανοί την Κυριακή το πρωί, όταν εμποδίζονται από το να συμμετάσχουν στην Λειτουργία σε κάποιο ναό, και πρέπει να παραμείνουν σπίτι; Τί θα προτείνατε στους χριστιανούς να πράξουν σε τέτοιες περιστάσεις;
Ας μείνει ο άνθρωπος στο σπίτι και ας προσεύχεται εκεί. Η Εκκλησία μπορεί να ετοιμάσει ορισμένα λειτουργικά κείμενα και να ενθαρρύνει τον πιστό να αναγνώσει, παραδείγματος χάριν, την πρωινή ακολουθία κατ᾽ οίκον, αλλά όχι να διαβάσει το κείμενο της Λειτουργίας.
Η Λειτουργία προϋποθέτει την παρουσία μας. Δεν μπορεί κανείς να συμμετέχει στην Λειτουργία εξ αποστάσεως. Επομένως, ας αφεθούν οι πιστοί να προσεύχονται από τις οικίες τους.
Όταν λέτε ῾῾να προσεύχονται,᾽᾽ τί ακριβώς εννοείτε; Να διαβάζουν τις προσευχές που γνωρίζουν, ή οι Επίσκοποι και οι ιερείς να τους συστήνουν κάτι;
Οι Επισκοπές μπορούν να συστήσουν ένα κανόνα προσευχής: κατά την γνώμη μου, ο Όρθρος (η εωθινή ακολουθία της Κυριακής) είναι επαρκής.
Η Εκκλησία θα πρέπει να διανείμει το κείμενο για τον Όρθρο, παραδείγματος χάριν, προκειμένου οι πιστοί να τον διαβάζουν στις οικίες τους ενόσω τελείται η Θεία Λειτουργία.
Μια τηλεοπτική αναμετάδοση της Λειτουργίας δεν είναι σωστό να γίνεται. Από την άλλη μεριά, μια καλή λύση είναι να τελείται η Λειτουργία από ένα ιερέα και δύο ή τρεις ακόμη ανθρώπους και, εί δυνατόν, να μεταδίδεται η Θεία Κοινωνία στους πιστούς.
Στο βαθμό που γνωρίζω, αυτό τώρα είναι δύσκολο καθόσον δεν έχουμε διακόνους που θα μπορούσαν να μεταδώσουν τη Θεία Κοινωνία στους απόντες.
Στην αρχαία Εκκλησία, η Θεία Κοινωνία παρέχονταν σε εκείνους που δεν μπορούσαν να παραστούν. Έτσι, εφόσον αυτό δεν υφίσταται, ας τελείται η Λειτουργία τουλάχιστον με πέντε ανθρώπους παρόντες.
Τι θα συνιστούσατε στους πιστούς αναφορικά με τις ατομικές (κατ᾽ ιδίαν) προσευχές εκάστου Χριστιανού;
Οι πιστοί θα πρέπει να συνεχίσουν να προσεύχονται, να αναπέμπουν τις προσωπικές τους δεήσεις προς τον Κύριον.
Πώς θα ονομάζατε αυτήν την κατάσταση και αυτή τη συνθήκη, έτσι που είναι τώρα έκτακτη; Είπατε ότι η Εκκλησία χωρίς την Ευχαριστία δεν είναι Εκκλησία, και ότι η Ευχαριστία θα πρέπει να τελείται. Αυτόν τον τύπο, ή μορφή της Ευχαριστίας, πώς θα τον αποκαλούσατε, προκειμένου να μην μετατραπεί σε ῾῾ιδιωτική᾽᾽ τελετή;
Εάν υπάρχουν πέντε άνθρωποι στην Λειτουργία, δεν πρόκειται πλέον περί ιδιωτικής Λειτουργίας. Είναι σημαντικό εκείνοι που παρίστανται να μην είναι σε κίνδυνο και να μην θέτουν άλλους σε κίνδυνο.
Σχετικά με τον κίνδυνο, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν υφίσταται κίνδυνος στο ζήτημα της μεταδόσεως.
Όπως μας λέγουν οι γιατροί, ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται όταν τηρείται απόσταση και όταν εφαρμόζονται μέτρα υγιεινής.
Επομένως, αποκλείουμε το ότι η Ευχαριστία μπορεί να περιοριστεί σε ιδιωτική υπόθεση. Εάν η Λειτουργία τελείται με την παρουσία αρκετών πιστών, αποσοβείται αυτός ο κίνδυνος;
Είναι καλύτερο, από το να έχουμε εντελώς κλειστές Εκκλησίες.
Ορισμένοι πιστεύουν, ότι σε αυτήν την περίπτωση της περιορισμένης συμμετοχής των πιστών, η Εκκλησία δεν υφίσταται πλέον ως Ευχαριστιακή κοινότητα και σύναξη, και επομένως, λένε, η Ευχαριστία δεν θα πρέπει να τελείται. Και προσθέτουν: εάν δεν τελείται καθόλου (κάτι το οποίο είναι πέραν της βούλησης και της επιθυμίας μας), τότε ο Θεός δεν θα μας εγκαταλείψει. Έτσι, ρωτούν: εάν δεν έχουμε συναγμένη την εκκλησιαστική κοινότητα, τότε γιατί θα πρέπει να τελούμε μια τέτοια ῾῾περιορισμένη᾽᾽Λειτουργία;
Μια κοινωνία, μια κοινότητα, δεν είναι ποτέ πλήρης με την έννοια της μετοχής όλης της κοινότητας. Υπάρχει πάντοτε μια μειοψηφία παρούσα. Ωστόσο, εξακολουθεί να εκπροσωπεί και να δρα εκ μέρους όλων εκείνων όσοι απουσιάζουν.
Και βεβαίως, προσευχόμαστε για όλους όσοι είναι απόντες ῾῾δι᾽ εὐλόγους αἰτίας᾽᾽, π.χ. όσοι είχαν εμπόδιο να συμμετέχουν. Αυτό δεν είναι καινοτομία στην Εκκλησία μας. Έχουν πάντοτε υπάρξει εκείνοι οι οποίοι απέχουν από την Λειτουργία.
Εκείνοι που συμμετέχουν προσεύχονται και για όσους απουσιάζουν. Όπως γνωρίζουμε, ορισμένοι μπορεί να απουσιάζουν επειδή ασθενούν ή επειδή ευρίσκονται καθ᾽ οδόν. Ωστόσο, κανείς μπορεί να είναι απών επειδή η κατάσταση δεν του, ή δεν της, επιτρέπει να παραστεί λόγω επείγουσας ανάγκης.
Δεν υφίσταται ουσιώδες πρόβλημα εδώ, επειδή υπάρχει μια κοινότητα, ή ένα εκκλησίασμα εκείνων των ολίγων. Είναι καλύτερο να έχουμε κοινωνία ολίγων παρά μια κατάσταση στην οποία δεν υπάρχει κανείς στην Ευχαριστιακή σύναξη.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι εκείνοι που συμμετέχουν σε αυτή την τριμελή, ή τετραμελή Λειτουργία είναι ῾῾προνομιούχοι᾽᾽ και, έτσι, είναι περισσότερο ευνοούμενοι από τους άλλους;
Τι σημαίνει ῾῾προνομιούχος᾽᾽; Εκείνοι που είναι παρόντες θα ήθελαν πολύ και οι άλλοι να είναι εξίσου παρόντες, αλλά έχουν γνώση του ότι δεν μπορούν.
Δεν θεωρούν με έπαρση ή ικανοποίηση ότι δεν υπάρχουν άλλοι. Έχουν επίγνωση του ότι αντιπροσωπεύουν εκείνους που είναι απόντες.
Το δίλημμα που έχουν ορισμένοι είναι το εάν πρέπει κανείς να αποστερήσει εαυτόν από την Θεία Ευχαριστία και έτσι να βοηθήσει άλλους (σταματώντας την διάδοση της μόλυνσης) ή το να τελέσει την Ευχαριστία με την ελπίδα ότι δεν θα βλαφθούν άλλοι. Είναι επαρκές το να συμμορφωνόμαστε με όλα τα μέτρα ώστε να αποτρέψουμε την διάδοση της μόλυνσης;
Θα πρέπει να αποτρέπουμε την εξάπλωση της μόλυνσης διότι υπάρχει ένα τεράστιο ρίσκο μετάδοσης του ιού.
Όχι μόνον προς εκείνους που είναι άμεσα εγγύς προς εμάς αλλά και προς εκείνους που είναι πιο απομακρυσμένοι.
Εδώ πρόκειται περί εξάπλωσης μέσω του κοινωνικού συνόλου και γιατί θα πρέπει να είμαστε εμείς η αιτία μιας τέτοιας εξάπλωσης του ιού;
Μήπως η εικόνα της Λειτουργίας που έχουμε σήμερα, όπου περιορίζεται σε αρκετούς πιστούς γύρω από τον ιερέα, παραβιάζει τον λειτουργικό εικονισμό; Αυτή η περιορισμένη σύναξη συνεχίζει να εικονίζει την Βασιλεία του Θεού, η οποία και είναι το νόημα της Λειτουργίας;
Η μικρή κοινότητα δεν μειώνει την εικόνα (εξεικόνιση) της μέλλουσας Βασιλείας. Πολύ συχνά, σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, επισκέφθηκα ενορίες των οποίων οι ναοί χρησιμοποιούνταν από ελάχιστους Ορθόδοξους πιστούς.
Ωστόσο, ολόκληρη η Θεία Ευχαριστία προσφέρεται για όλο το σύμπαν. Μια ενορία αντιπροσωπεύει όχι μόνον την τοπική κοινότητα, αλλά και ολόκληρη την καθολική Εκκλησία. Επομένως, ο μικρότερος ναός, αντιπροσωπεύει το σύμπαν και συγκεφαλαιώνει ολόκληρο τον κόσμο.
Πολλοί φοβούνται ότι κάποιος ελιτισμός αναδύεται από αυτήν την κατάσταση: εκείνοι οι οποίοι είναι προνομιούχοι στην Λειτουργία. Βλέπετε κάποιον κίνδυνο σε αυτό;
Όχι, δεν βλέπω κανένα κίνδυνο.
Με ποια έννοια;
Αρκεί ο τοπικός Επίσκοπος ή ο ιερέας να επιτρέψει μια εναλλακτική παρουσία ούτως ώστε να μην προσέρχονται πάντοτε οι ίδιοι ενορίτες.
Αυτήν την εβδομάδα θα υπάρχουν τρεις ή τέσσερεις πιστοί, την επόμενη εβδομάδα θα είναι τρεις ή τέσσερεις άλλοι. Η συμμετοχή άλλων θα είναι έτσι βαθμηδόν δυνατή μέχρις ότου παύσει αυτή η κατάσταση.
Πολλοί άνθρωποι θέτουν το εξής: δεν τίθεται το ερώτημα εάν η Εκκλησία υπάρχει χωρίς την Ευχαριστία ή όχι, αλλά εάν οι πιστοί μπορούν να απέχουν από την μετοχή τους στην Ευχαριστία για ένα ή δύο μήνες. Υπάρχει μια άποψη, ότι δεν θα πρέπει να τελείται η Ευχαριστία τώρα εξαιτίας της τοιαύτης κατάστασης. Σε ορισμένες μητροπόλεις οι Λειτουργίες καταργήθηκαν, εκεί όπου οι κρατικές αρχές διέταξαν την απαγόρευση συνάθροισης στην Λειτουργία. Οι Επίσκοποι έπρεπε να αποτρέψουν πλήρως την συμμετοχή των πιστών, όπως συνέβη στην Ελλάδα. Είστε ικανοποιημένος με την απόφαση στην Ελλάδα ότι η Λειτουργία δεν μπορεί να τελεσθεί, μέχρι το πέρας της πανδημίας;
Δεν νομίζω ότι αυτό είναι καλό. Πιστεύω ότι θα μπορούσαν να έχουν βρει μια άλλη λύση κατά την οποία η Λειτουργία θα μπορούσε να τελείται με την μικρή συμμετοχή λαϊκών.
Επέλεξαν αυτή την λύση, αλλά δεν νομίζω ότι ήταν η καλύτερη. Η απόφαση να μην παρίσταται κανείς στην Λειτουργία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Εάν αυτό συμβεί σε όλο τον κόσμο, τί νομίζετε, θα έπαυε να υπάρχει η Εκκλησία τότε;
Είναι απλώς μια υπόθεση αυτό. Δεν νομίζω ότι μπορεί να συμβεί στην πραγματικότητα. Θα υπάρχουν πάντοτε άνθρωποι που τελούν την Λειτουργία, στα μοναστήρια, για παράδειγμα.
Ορισμένοι λένε ότι απλώς ῾῾κρατιέται η φλόγα᾽᾽ (ευχαριστιακή φλόγα) που είναι μια ωραία, ποιητική εικόνα. Είναι αυτή η θεολογική και ουσιαστική απάντηση;
Αυτό δεν είναι απάντηση. Οποτεδήποτε κάτι δεν είναι επιλογή μας αλλά αναγκαιότητα που έρχεται έξωθεν τότε πράττουμε αυτό που λέγεται οικονομία.
Πολλά πράγματα δεν είναι αρκετά σωστά στην πράξη, αλλά καθώς αυτό που είναι το σωστό δεν μπορεί να γίνει, τότε τα δεχόμαστε μόνον κατ᾽ οικονομίαν.
Και αυτό ακριβώς έχουμε και σήμερα: εφαρμόζουμε τα πράγματα κατ᾽ οικονομία για να αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα. Το βλέπω αυτό ως μέτρο οικονομίας.
Έχετε πει και γράψει, ότι στην εκκλησιολογία καίριο δεν είναι μόνον το να λαμβάνουμε την Θεία Κοινωνία των Τιμίων Δώρων (communio in sacris), αλλά επίσης και η μετοχή στην κοινωνία των Αγίων (communio sanctorum). Ορισμένοι ξεχνούν ότι δεν έχουμε απλώς κάποιο ῾῾πράγμα᾽᾽ από το Άγιο Θυσιαστήριο, το οποίο προσλαμβάνεται και απορροφάται από τον οργανισμό μας, αλλά ότι με την κοινωνία μετέχουμε της κοινότητας όλων των Αγίων. Τί έχετε να πείτε για το θέμα αυτό στην εποχή αυτή του κορωναϊού;
Αυτή η κοινότητα των Αγίων ασφαλώς υπάρχει, ακόμη και όταν υπάρχει ένας μικρός αριθμός πιστών και λαϊκών. Είναι η κοινότητα των Αγίων, και δεν είναι απλώς μια κοινότητα σε ένα ιερό.
Έχετε τυχόν σχόλια σχετικά με τον τρόπο λήψης της Θείας Κοινωνίας; Υποθέτω ότι έχετε ακούσει τα τρέχοντα επιχειρήματα στο θέμα αυτό. Ενώ κάποιοι επιμένουν στην μετάδοση της Θείας Κοινωνίας από την ίδια λαβίδα (κουτάλι), άλλοι αναζητούν άλλους τρόπους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της επιδημίας και να δείξουν την κοινωνική ευθύνη τους. Μια από τις τοπικές Εκκλησίες παρήγγειλε υποχρεωτική απολύμανση της λαβίδας, ενώ άλλη άρχισε να χρησιμοποιεί κουτάλια μιας χρήσης. Τί λέτε; Τί είδους οικονομία ή εξαίρεση θα πρέπει να ισχύσει εδώ;
Στην Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, οι πιστοί λαμβάνουν την Θεία Κοινωνία ξεχωριστά, χωριστά το Σώμα από το Αίμα του Κυρίου.
Όπως γνωρίζουμε, σύμφωνα με την τάξη αυτής της αρχαίας Λειτουργίας, αυτά δεν είναι αμφότερα τοποθετημένα στο δισκοπότηρο.
Υπάρχουν, επομένως, ποικίλοι τρόποι. Δεν συμφωνώ με το να διαθέτουμε αναλώσιμα κουτάλια (μιας χρήσης) για κάθε άνθρωπο. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι καλό.
Αντίθετα, είναι καλύτερο για τους πιστούς, να λαμβάνουν το Σώμα του Χριστού το οποίο θα έχει εμβαπτιστεί προηγουμένως στο Αίμα του Χριστού. Κατ᾽ αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγεται η εξάπλωση του ιού.
Αυτή είναι μια ad hoc απάντηση, προσωρινού χαρακτήρα. Αλλά νομίζω μπορούν να βρεθούν τρόποι. Μολονότι η Εκκλησία δεν έχει σκεφθεί ιδιαίτερα για άλλους τρόπους, νομίζω ότι θα πρέπει να το πράξει.
Η λήψη της Θείας Κοινωνίας με λαβίδα χρονολογείται στον 11ο ή 12ο αιώνα;
Ναι. Πρόκειται για πολύ ύστερη πρακτική και νομίζω ότι, προσωρινά τουλάχιστον, θα πρέπει να επιστρέψουμε στις αρχαίες λύσεις. Πιστεύω θα τις ανακαλύψουμε. Αλλά ποιος τις σκέπτεται σήμερα;!
Ορισμένοι έχουν προτείνει την ακόλουθη λύση. Οι ιερείς θα πρέπει να ετοιμάζουν τα τμήματα του Σώματος του Χριστού από τον Αμνό και εν συνεχεία να εμβαπτίζουν τα τμήματα του Σώματος με το Αίμα του Χριστού. Και τότε οι άνθρωποι να προσέρχονται και να λαμβάνουν έτσι την Θεία Κοινωνία. Τι σκέπτεστε επ᾽ αυτού;
Νομίζω αυτό είναι μια πολύ καλή λύση, καθώς υπάρχει ήδη φόβος μεταξύ μιας ομάδας πιστών. Προσωπικά, θα μου άρεσε και θα επιθυμούσα οι πιστοί να μην έχουν φόβο (από την Θεία Κοινωνία).
Θεωρώ ότι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι η λήψη του φαρμάκου για την αθανασία και δεν θεωρώ ότι είναι επικίνδυνο. Προσωπικά, δεν θα με ενοχλούσε να μεταλάμβανα από ένα δισκοπότηρο κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας, ή, ακόμη και να χρησιμοποιούσα μια κοινή λαβίδα.
Ωστόσο, εφόσον υπάρχουν κι εκείνοι οι οποίοι, όπως λέγει ο Απόστολος Παύλος, είναι ἀσθενείς τῇ πίστει, πρέπει να αποφεύγουμε να τους σκανδαλίζουμε.
Η Εκκλησία πρέπει να βρεί μια λύση και για αυτούς, να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους, προκειμένου να αποφύγει τις κατηγορίες ότι εμείς οι Χριστιανοί μεταδίδουμε λοιμώξεις ή ασθένειες.
Παρατηρούμε ότι θεωρείτε πως η κατηγορία, ή η μαρτυρία, που έρχεται έξωθεν της Εκκλησίας, ότι είναι σημαντική. Νομίζετε ότι η Εκκλησία θα πρέπει να είναι προσεκτική στο τί εικόνα ή τί εντύπωση δίνει στον κόσμο;
Με την επικρατούσα πρακτική της λήψης της Θείας Κοινωνίας, νομίζω ότι, στην περίπτωση που η νόσος εξαπλωθεί, πολλοί θα κατηγορήσουν τους Χριστιανούς ότι είναι ένοχοι και πολλοί θα πουν ότι η Εκκλησία διέδωσε την μόλυνση.
Υπάρχει ευθύνη της Εκκλησίας προς την κοινωνία και προς την κτίση;
Σαφέστατα υπάρχει.
Σεβασμιώτατε, Σας οφείλουμε πολλή ευγνωμοσύνη για αυτήν τη συνομιλία. Είναι υπέροχο που οι αναγνώστες μας θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις απαντήσεις σας σε αυτά τα τρέχοντα ζητήματα.
Ελπίζω ότι αυτός που θα τα διαβάσει, θα τα αναγνώσει σωστά και δεν θα με παρερμηνεύσει. Προσεύχομαι ο Κύριος να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση με τον σωστό τρόπο.
* Δημοσιεύθηκε στα αγγλικά (σε μετάφραση από τα σερβικά των π. Bratislav Krsic και π. MIlovan Katanic), στην ιστοσελίδα Public Orthodoxy, του Κέντρου Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Fordham, USA:
https://publicorthodoxy.org/2020/03/27/church-without-eucharist/
Μετάφραση από τα αγγλικά: Π. Γ. Παύλος
Ανοικτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό για την πανδημία του κορωνοϊού
Κοινοποίηση:
Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως
και Νέας Ρώμης, κ. κ. Βαρθολομαίο
Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο
Ιεραρχία Εκκλησίας της Ελλάδος
Θέμα: Αντίσταση στην πανδημία του κορωνοϊού αλλά όχι κατάργηση του ανθρώπου και της Δημοκρατίας
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Σας συγχαίρουμε, διότι πρώτα στον Έβρο και τώρα με τον κορωνοϊό πράξατε και πράττετε ορθά.
Θεωρώ αναγκαίο, ενόψει του αγνώστου μέλλοντος της παρούσας παγκόσμιας κατάστασης που ενδεχομένως αποδειχθεί πανδημία και αποδεκατίσει τον πληθυσμό της γης, κάτι που δυστυχώς πολλοί επιφανείς άνθρωποι, επιχειρηματίες, επιστήμονες και λοιποί, το παρουσιάζουν ως πράγμα λίαν χρήσιμο και ωφέλιμο για την οικολογική διάσωση του πλανήτη, να σας πω λίγες σκέψεις που μπορεί να είναι χρήσιμες σε εσάς και τους συνεργάτες σας.
Ωστόσο, πριν προχωρήσω, θέλω εξ αρχής να θέσω υπ’ όψιν σας την πολύ σοβαρή ανησυχία πως η ιστορία του κορωνοϊού μπορεί να αποδειχθεί το λάθος (;) του αιώνα που ενδεχομένως θα καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία και θα οδηγήσει σε εγκαθίδρυση παγκόσμιου αστυνομικού κράτους.
Πολλοί επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις για το αν όντως πρόκειται περί πανδημίας ή εάν οι ιατρικές στατιστικές χρησιμοποιούνται εντελώς ανορθόδοξα. Και αυτό, διότι άλλες μορφές ιών έχουν στο παρελθόν προκαλέσει εκατονταπλάσιους θανάτους, κυρίως σε ευπαθείς ηλικιακές ομάδες πληθυσμού, αλλά ουδέποτε είχαμε τα μέτρα και την κινητοποίηση που τώρα έχουμε.
Όντως, παρατηρώντας κανείς τα στατιστικά δεδομένα θανάτων, οι θάνατοι από τον κορωνοϊό είναι στατιστικά ασήμαντοι μπροστά σε δεδομένα θανάτων από άλλες μορφές ασθενειών.
Όμως αυτό που ένας επιστήμονας θα διαπίστωνε ως σοβαρό έλλειμα της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας, είναι το γεγονός πως δεν έχει συσταθεί μια διευρυμένη επιστημονική ομάδα ειδικών επιστημόνων, όπως πρέπει να γίνεται σε καταστάσεις κρίσης, για να λαμβάνει αποφάσεις.
Οι σκέψεις αυτές μάς βάζουν σε σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσον είναι μόνον αυστηρά και αμερόληπτα επιστημονικά κριτήρια, είτε στην Ελλάδα είτε και αλλού, αυτά που οδηγούν στις αποφάσεις των κυβερνήσεων.
Είναι άξιο απορίας το γεγονός πως έχουν προϋπάρξει επίσημες υπουργικές αποφάσεις για μέτρα σε καιρό πανδημίας, όπως πχ. υποχρεωτικοί εμβολιασμοί, πολύ πριν έχουμε σημάδια πανδημίας. Εδώ τίθενται και ζητήματα νομικής δεοντολογίας την στιγμή που αίρονται τόσα μέτρα ατομικών ελευθεριών και μετακινούμαστε προς ένα αστυνομικό κράτος, ενώ στο όνομα της υγείας αίρονται βασικές αρχές της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του πολίτη.
Όσον αφορά τα δρακόντεια μέτρα εγκλεισμού στα σπίτια όλων των Ελλήνων πολιτών την στιγμή που όλη την ημέρα επιτρέπεται, μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), ομάδες μεταναστών να μπορούν να περιφέρονται ανενόχλητοι στις πόλεις, τίθεται επίσης ζήτημα ισοπολιτείας και ισονομίας.
Διότι μοιάζει σαν να τιμωρούμαστε επειδή τυχαίνει να είμαστε οι νόμιμοι πολίτες αυτής της χώρας.
Επιπλέον, τίθεται σοβαρό ζήτημα περί του γιατί δεν υπήρξε αρχικά μια αυστηρή οδηγία καραντίνας μόνο για τις ευπαθείς ομάδες, καθώς και για άτομα που έρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου, όπου είχαμε έξαρση του εν λόγω ιού;
Γιατί περάσαμε κατ’ ευθείαν σε μέτρα για όλους του πολίτες ανεξαιρέτως, πριν δοκιμάσουμε να ελέγξουμε την ασθένεια και τους θανάτους των ευπαθών ομάδων; Το ερώτημα αυτό είναι εύλογο, διότι το ποσοστό θνησιμότητας ακόμη και στις ευπαθείς ομάδες είναι πολύ πιο κάτω από τα ποσοστά θνησιμότητας ευπαθών ομάδων από άλλες μορφές ιών.
Αντιλαμβάνεστε ότι τώρα φαίνεται πως η ομάδα στόχου είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες εξαιρουμένων των μεταναστών, και όχι το υποσύνολο ευπαθών κοινωνικών ομάδων που θα έπρεπε να προστάζονται μέσω ειδικών μέτρων.
Ακολούθως, δέχομαι την επικρατούσα σήμερα άποψη της Πολιτείας, πως έχουμε θανατηφόρο πανδημία λόγω κορωνοϊού και σας παρουσιάζω κάποιες επιστημονικές θέσεις και συμβουλές στην κατεύθυνση αυτή.
Ο αποκλεισμός όλων των πολιτών στα σπίτια των, στην περίπτωση που όντως υπάρχει θέμα πανδημίας και η αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας, ναι μεν είναι αναγκαία συνθήκη αλλά όχι και ικανή από μόνη της να λύσει το παρόν πρόβλημα. Είναι ένα αναγκαίο μέσο στον πόλεμο που διεξάγετε εσείς και οι συνεργάτες σας υπέρ της υγείας των Ελλήνων πολιτών, και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό, όμως από μόνο του είναι λίαν ανεπαρκές.
Αφήνουμε τον εχθρό ανενόχλητο να περιφέρεται ανάμεσά μας και περιμένουμε πότε από κάποια χαραμάδα θα μας επισκεφθεί στο κρησφύγετό μας. Και αυτό, την στιγμή που αγνοούμε αν, έστω και παραμένοντας στα σπίτια μας, υπάρχουν μεταξύ μας φορείς του κορωνοϊού.
Δηλαδή, ο κορωνοϊός μπορεί να διαδίδεται έστω με αργότερους ρυθμούς, αλλά δεν παύει να μεταδίδεται. Άρα είμαστε υπόδουλοι στον ιό, δυνάμει ασθενείς, που βαθμιαία και σύντομα θα νοσήσουμε όλοι. Γι’ αυτό η συνθήκη αποκλεισμού του πληθυσμού είναι μεν αναγκαία αμυντική ενέργεια, δεν αρκεί όμως να μας προστατέψει, αν δεν προχωρήσουμε σε επιθετικές ενέργειες.
Άρα, ανάγκη μέγιστη και πρωταρχική είναι ο προληπτικός έλεγχος σύντομου χρόνου, όχι αργότερα από μια εβδομάδα, όλου του πληθυσμού, αρχίζοντας από τις ομάδες και τις περιοχές όπου έχουμε εμφανή παρουσία του ιού.
Ξεκινάμε δηλαδή και ελέγχουμε το άμεσο, αρχικά στενό και ακολούθως ευρύτερο περιβάλλον, όπου έχουμε εμφάνιση του ιού.
Αν σε μια γειτονιά ή σε μια πόλη έχουμε ένα κρούσμα φορέα που όμως δεν νοσεί ακόμη, ξεκινάμε να ελέγχουμε όλους τους ανθρώπους που έχουν έρθει σε σχέση άμεση ή έμμεση με τον φορέα του ιού. Αυτές τις ομάδες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον φορέα σε κάθε περιοχή τις χαρακτηρίζουμε κόκκινες περιοχές και τις ελέγχουμε. Αυτό σε κάποιο βαθμό μπορεί να γίνεται και σήμερα, όχι όμως σε ένταση και σε έκταση.
Πρώτος στόχος πρώτος της Πολιτείας πρέπει να είναι ο έλεγχος εντός των επόμενων ημερών όλων των κόκκινων περιοχών γύρω από φορείς ή τόπους εμφάνισης του ιού, και ακολούθως να θέσουμε σε καραντίνα τους νέους φορείς που θα αποδειχθούν πως υπάρχουν.
Δεύτερο επίπεδο της επίθεσης εναντίον του ιού πρέπει να είναι ο προληπτικός έλεγχος όλων όσων εισέρχονται εντός Ελλάδος από χώρες όπως Ιταλία, Αγγλία, κλπ. που μαστίζονται από τον ιό. Παραδείγματος χάριν, αν έρθει ένας φοιτητής ή μια φοιτήτρια, ή όποιος άλλος, από χώρα υψηλής επικινδυνότητας, δεν αρκεί να τεθεί σε καραντίνα. Διότι αν είναι φορέας του ιού σαφώς θα τον μεταδώσει, έστω και με μικρότερη πιθανότητα, με όσες προφυλάξεις και αν λάβουν οι γύρω του.
Το ίδιο ισχύει και με τις αναγκαίες εξόδους μας για ψώνια ή ό,τι άλλο. Αν κάποιος είναι φορέας και το αγνοεί, δεν πρέπει να έρχεται σε συνάφεια με άλλους ανθρώπους. Γι’ αυτό τελικός και άμεσος στόχος της Πολιτείας πρέπει να είναι ο προληπτικός έλεγχος όλων των πολιτών.
Όμως ο προληπτικός έλεγχος απαιτεί επιπλέον δαπάνες. Για τον λόγο αυτό προτείνω να προχωρήσετε στην άμεση ίδρυση ενός εθνικού ταμείου για ιατρική προστασία των πολιτών, στο οποίο όλοι οι Έλληνες, και απ’ όλο τον κόσμο, θα μπορούν να καταθέτουν χρήματα. Και επειδή ενδεχομένως να υπάρχουν περιορισμοί για ευνόητους λόγους των Μνημονίων, αφού δυστυχώς είμαστε ακόμη χώρα υπό οικονομική κατοχή, το ταμείο αυτό ας το ιδρύσει η Εκκλησία της Ελλάδος. Έτσι, θα καλυφθούν άμεσα όλες οι δαπάνες αγοράς ιατρικού υλικού.
Για τον σκοπό αυτό και για να μην υπάρξει συνωστισμός στα Νοσοκομεία θα πρέπει να προχωρήσετε σε «επιστράτευση» όλων των μικροβιολογικών εργαστηρίων που έχουν το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό και μπορούν να πραγματοποιήσουν τον προληπτικό έλεγχο σε κάθε πόλη, σε κάθε προάστειο ή δήμο.
Πέραν αυτών των μέτρων, δεν θα ήταν υποτιμητικό για τους καθ’ όλα άξιους συνεργάτες σας η μίμηση της Ιταλίας, και η πρόσκληση στην Ελλάδα, ώστε να ενισχύσουν την προσπάθεια των Ελλήνων συναδέλφων των, επιστημόνων από την Κίνα και άλλες χώρες με μεγαλύτερη εμπειρία σε καταστάσεις επιδημιών καθώς και με εμπειρία στη χρήση θεραπευτικών μεθόδων μέσω φαρμάκων που έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς στις χώρες των.
Επιπλέον, πέραν των έκτακτων αυτών μέτρων για την υγεία, η κυβέρνησή σας πρέπει επειγόντως να προνοήσει και να σχεδιάσει μέτρα και τρόπους ενίσχυσης και επανεκκίνησης της εθνικής οικονομίας και στήριξής της, παράλληλα με την καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς και μέτρα αυτάρκειας ειδών πρώτης ανάγκης. Διότι είναι ενδεχόμενο να σωθεί ο κόσμος από τον κορωνοϊό και να αρχίσει να πεθαίνει είτε από την πείνα, είτε την κακή διατροφή, είτε από άλλες μορφές επιδημιών που θα προκύψουν από τα ίδια τα ακραία μέτρα αστυνόμευσης εναντίον του κορωνοϊού.
Επίσης, μπορεί να νικήσετε τον κορωνοϊό αλλά να χάσετε την μάχη με την εθνική οικονομία, ιδίως αν καταστραφεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει η κυβέρνησή σας να είναι έτοιμη να εκδώσει ελληνικό εθνικό νόμισμα, σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι διεθνείς συνθήκες και η ΕΕ αδυνατεί να προστατέψει τα μέλη της από την χρεωκοπία και την απώλεια της εθνικής υποστάσεώς των.
Γενικότερα, θέλω να τονίσω το πολύ σημαντικό θέμα της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Δημοκρατικότητας της Ελληνικής Πολιτείας. Με τίποτε, δεν μπορεί μια πανδημία να αποτελέσει την αφορμή και το άλλοθι για την πλήρη κατάργηση της Συνταγματικότητας και της Δημοκρατικότητας. Με τίποτε η Ελλάδα δεν πρέπει να καταστεί μέρος ενός παγκόσμιου αστυνομικού κράτους, χάνοντας την δική της Εθνική της Υπόσταση και Εθνική Ταυτότητά της.
Έρχομαι, τέλος, στο επίμαχο θέμα της απαγόρευσης συμμετοχής μας σε ιερές ακολουθίες, ιδίως τώρα κατά την περίοδο της πνευματικής προετοιμασίας μας για το Πάσχα. Για τους ανθρώπους που έχουν ως θρησκεία των το εγώ των, το χρήμα, την δόξα, την ηδονή και την εξουσία επί των άλλων ανθρώπων, γι᾽ αυτούς η ανάγκη του Θεού είναι άνευ σημασίας, άχρηστη και ανύπαρκτη. Για όσους όμως έχουν ως πρώτη ανάγκη των το Εσύ, το ο Άλλος και το Εμείς, ακόμη-ακόμη, για εκείνους που έχουν ως πρώτη ανάγκη των την Αλήθεια, την Σοφία, την Αρετή, την Καλοσύνη, την Ομορφιά, την Ανθρωπιά και την όντως Δημοκρατία, γι᾽ αυτούς η μέγιστη και πρώτη ανάγκη των είναι ο Θεός.
Για εμάς δε τους Έλληνες, ο Θεός δεν είναι κάτι το αφηρημένο, ως το υπέρτατο όν και ως η ανώτερη δύναμη των φιλοσοφιών και των θρησκειών.
Από την μυθική μας ακόμη περίοδο, ο Θεός είναι πρόσωπο Ζων. Μετά τον Μύθο και την ποίηση δια της φιλοσοφίας, οι Έλληνες συνειδητοποιούν τον Λόγο ως πρόσωπο Θείο και Συμπαντικό που στηρίζει στο Είναι όλα τα όντα. Και όταν ο λαός μας συναντήθηκε με τον Χριστό τότε τον αναγνωρίσαμε ως τον Μόνο Αληθινό Και Σαρκωμένο Θεό Λόγο, τέλειο Θεό και τέλειο άνθρωπο που σταυρώθηκε και αναστήθηκε για να αναστήσει όλους τους ανθρώπους.
Γι’ αυτό η ανάγκη της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των Μυστηρίων της, όπως η ανάγκη του Χριστού, είναι ανώτερη και ισχυρότερη ακόμη και από την ζωή μας την ίδια. Γι’ αυτό η Θεία Λειτουργία και η Ανάσταση του Χριστού είναι το νόημα της ζωής μας, ατομικής και εθνικής.
Γνωρίζουμε ακόμη, πως οι ασθένειες και οι επιδημίες, φυσικές ή έστω ανθρωπογενών αιτιών, είναι μια ακραία και πικρή φανέρωση της άγνωστης, για τους πολλούς και ορθολογικά σκεπτόμενους, αγάπης του Θεού για το πλάσμα του, προκειμένου να το σώσει από πολύ μεγαλύτερο κακό απ’ αυτό του βιολογικού τέλους του, που είναι ο εγκλωβισμός και η παγίδευσή του στην περιοχή του οντολογικού μηδενός ως του σωματικού και ψυχικού θανάτου του.
Ακόμη, για εμάς τους πεπεισμένους από τους προγόνους μας, τους πατέρες μας και τις μητέρες μας, πως ο Χριστός είναι ο Όντως και Αληθινός Θεός και Μεσσίας του κόσμου, η Ανάσταση του Χριστού και ο εορτασμός της δεν είναι ασήμαντο αλλά πρωταρχικής σημασίας γεγονός. Είναι γεγονός παγκόσμιας και συμπαντικής σημασίας και όχι απλώς μια φολκλορική πολιτιστική εκδήλωση και εορτή.
Γι’ αυτό, ερίτιμε Πρωθυπουργέ της Ελλάδος, εάν και εσείς συμφωνείτε με τον τρόπο αυτό της ελληνικής και ρωμαίικης ψυχής, σας προτείνω δυο τρόπους όσον αφορά την επίλυση του σημαντικού αυτού για τον ελληνικό λαό ζητήματος, της τέλεσης των ιερών ακολουθιών ιδίως αυτήν την περίοδο της Σαρακοστής και του Πάσχα:
1. Πάγωμα του χρόνου και μετακίνηση του εκκλησιαστικού ημερολογίου. Αυτός ο τρόπος μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος και σε άλλες διαδικασίες και λειτουργίες της πολιτείας και του κράτους. Όπως για παράδειγμα, πάγωμα κάθε διαδικασίας που αφορά το εθνικό χρέος. Μολονότι εδώ όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν διαπράξει το μέγιστο έγκλημα των Μνημονίων εναντίον του ελληνικού λαού τα τελευταία δέκα χρόνια. Όμως αυτήν την στιγμή, που η χώρα ευρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας από τον κορωνοϊό δεν θέτουμε αυτό το ζήτημα.
Έτσι, όσον αφορά το εκκλησιαστικό ημερολόγιο, όλες οι μεγάλες ιερές ακολουθίες, όπως ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, της Μεγάλης Εβδομάδος και της Αναστάσεως, αλλά και όλων των λοιπών εκκλησιαστικών εορτών, ας μεταφερθούν αμέσως μετά την παύση των μέτρων αποκλεισμού στα σπίτια μας.
2. Για την περίπτωση που ο κορωνοϊός συνεχίσει να εμμένει για πολύ καιρό ακόμη, αφού ακούμε πως μπορεί ο κύκλος του, αν δεν υπάρξουν νέες μορφές πανδημιών, να διαρκέσει ακόμη και ένα χρόνο:
Άνοιγμα των εκκλησιών βάσει όλων των αναγκαίων περιορισμών και της λήψης των μέτρων που ισχύουν για την λειτουργία του Στρατού, των Super Market, των τραπεζών, των αεροδρομίων, των δημοσίων υπηρεσιών, των ιδιωτικών εταιρειών και άλλων μορφών εργασίας.
Δηλαδή:
- Θερμομέτρηση στην είσοδο του ναού.
- Ικανή απόσταση των συμμετεχόντων στις ιερές ακολουθίες,
- χρήση μέτρων ατομικής προστασίας από όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και
- υπαίθρια, και σε ανοικτούς χώρους, τέλεση των ιερών ακολουθιών, σε γήπεδα, πλατείες, κ.τ.ο.
Διότι η συμμετοχή του πιστού λαού, αλλά και όλου του λαού στις εκκλησιαστικές ακολουθίες είναι αναγκαία από πολλές απόψεις. Αναφέρω την πιο εύκολα κατανοητή σε ανθρώπους που δεν έχουν υπαρξιακή εκκλησιαστική εμπειρία.
Η καλή ψυχική κατάσταση είναι αναγκαία για την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου. Διότι η Θεία Λειτουργία, η Θεία Κοινωνία και οι ιερές ακολουθίες είναι, για όσους έχουν εκκλησιαστική εμπειρία του Χριστού, πηγή ζωής για τον πιστό λαό μας και αντοχής του και στα πιο δύσκολα γεγονότα που μπορεί να συμβούν στο προσεχές μέλλον.
Ακόμη, η ευεργεσία είναι μέγιστη, έστω και αφανώς, για όλο τον λαό και όλους τους ανθρώπους, ακόμη και για όσους αγνοούν τον Χριστό. Διότι τα μυστήρια της Εκκλησίας φέρουν θεϊκό αέρα που ευεργετεί όλη την ανθρωπότητα και όχι μόνο τους έχοντες συνείδηση του γεγονότος.
Αν τα μέτρα εγκλεισμού διαρκέσουν επί μακρόν τότε, θα αρχίσουν οι παράπλευρες απώλειες και απρόσμενες νοσηρές καταστάσεις, από αυτά, λόγω άσχημης ψυχολογίας των ανθρώπων.
Προσωπικά, είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως πέρα από τα πολύ σημαντικά και αναγκαία μέτρα της Πολιτείας, η παραδειγματική ταπείνωση του πρώτου πολίτη της χώρας, και η έμπρακτη πίστη του Πρωθυπουργού της Ελλάδος στον Θεάνθρωπο Χριστό, ως φωτεινό παράδειγμα προς όλο τον λαό, θα αναγκάσει τον Θεό να λύσει πιο γρήγορα την παιδαγωγία του, όχι μόνο στους Έλληνες αλλά και σε όλους τους ανθρώπους και λαούς που τώρα μαστίζονται από την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό, είναι ένα δικό σας προσωπικό και ωραίο άθλημα.
Ερίτιμε Πρωθυπουργέ της Ελλάδος,
Όλοι είμαστε ένοχοι ενώπιον του Θεού, διότι δεν αγαπούμε πραγματικά, ούτε τον Θεό ούτε τους ανθρώπους. Δεν ζούμε για τον Θεό και για τους συνανθρώπους μας, αλλά για το εν πτώσει και ασθενεία ιδιοτελές και νάρκισσο εγώ μας. Βεβαίως, ο Θεός δεν έχει ανάγκη τίποτε από εμάς. Απλά περιμένει ως όντως πατέρας μας, να του δώσουμε το δικαίωμα να δράσει σωτήρια και ευεργετικά στην ιστορία και να σταματήσουμε να δίνουμε δικαίωμα να δρουν στην ιστορία και στον κόσμο οι Εχθροί του Θεού και του ανθρώπου.
Ως επιστήμονας, μπορώ να σας βεβαιώσω πως η σύγχρονη θεωρητική επιστήμη, όπως η Πολυπλοκότητα, η Κβαντοθεωρία, η Πληροφορική, η Κβαντική Κοσμολογία, κλπ., μας δείχνει με πρωτοφανή για την παλαιά επιστήμη των προηγούμενων αιώνων τρόπο, πως τα αίτια των φυσικών συμβάντων σαφώς δεν είναι φυσικής τάξεως. Δηλαδή, ζούμε εντελώς μέσα στο διαρκές μυστήριο και θαύμα.
Αλλά και ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί είμαστε μάρτυρες της διαρκούς δράσης του Θεού μέσα στην Ιστορία, με κορυφαίο γεγονός την Σάρκωση και την Ανάσταση του Υιού και Λόγου του, αλλά και όλης της δράσης των Αγίων ανδρών και γυναικών, μιμητών του Θεανθρώπου Χριστού και όντως Σωτήρα του κόσμου.
Τέλος, κλείνοντας αυτήν την ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, θέλω να επισημάνω ένα πολύ κρίσιμο γεγονός:
Πως στο όνομα των όποιων πανδημιών, δεν θα δεχθούμε με αστυνομικούς τρόπους αναγκαστικούς εμβολιασμούς που θα μας επιβληθούν εκ των άνω, με εμβόλια των οποίων την σύσταση αγνοούμε, ακόμη και αν πρόκειται για το «καλό μας».
Όπως επίσης, πως χάριν των πανδημιών και της προστασίας μας από αυτές, δεν θα δεχθούμε ταυτότητες νέας μορφής, που παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα μας και, κυρίως, παραβιάζουν την Δημοκρατία και τα Δικαιώματα των Πολιτών έναντι όλων των μορφών εξουσίας.
Αυτά όλα είναι μείζονα ζητήματα Δημοκρατίας και πρέπει να αποφασίζονται σαφώς από τον ίδιο τον λαό μέσω δημοψηφισμάτων, και όχι από κάποια ιδιωτικά ιδρύματα και δεξαμενές σκέψης χωρίς δημοκρατική αναφορά στους πολίτες κάθε χώρας.
Διότι, χωρίς να θέλουμε να είμαστε συνωμοσιολόγοι, νοιώθουμε ωστόσο πολύ ύποπτα τα όσα ακούγονται γύρω μας. Κυρίως, το ότι άνθρωποι και ιδρύματα που δήθεν νοιάζονται να σώσουν τις ζωές συνανθρώπων των ενώ συγχρόνως ομιλούν ξεδιάντροπα για την ανάγκη μείωσης του ανθρώπινου πληθυσμού στην γη. Και δεν θέλω εδώ να μακρύνω τον λόγο για τους δήθεν επώνυμους φιλάνθρωπους που συγχρόνως προκαλούν τόσο ανθρώπινο πόνο, θάνατο και τόσο ανθρώπινο αίμα γύρω των, που βοά προς τον ουρανό, χάριν του κέρδους και της παγκόσμιας εξουσίας.
Εάν κάποιοι θεωρούν τους εαυτούς των δικαιωματικά ως αφέντες του κόσμου, εμείς ως Έλληνες οφείλουμε να υπενθυμίσουμε, για πολλοστή φορά, πως οι άνθρωποι και οι λαοί όλοι πάνω στην γη είναι ίσοι και όλοι ισότιμοι και πολύτιμοι.
Εμείς θεωρούμε πως κάθε ανθρώπινο πλάσμα, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, έθνους, θρησκείας, κατάστασης, κ.ο.κ, που έρχεται στην ύπαρξη, δηλαδή από το μη Είναι περνά στο Είναι, είναι Εικόνα Θεία μοναδική και ανεπανάληπτη με αιώνια αξία, χάριν της οποίας αξίζει να κάνουμε χώρο, ώστε να μπορεί και αυτή να ζήσει μαζί μας. Και όχι να σχεδιάζουμε ξεδιάντροπα την μείωση του πληθυσμού της γης χάριν όλων των δήθεν οικολογικών απόψεων και θεωριών μας.
Γι’ αυτό καταδικάζουμε κάθε φιλοσοφία, πολιτική, οικονομία, θρησκεία και όποια άλλη αντίληψη, εθνικιστική ή διεθνιστική, που στο όνομα δήθεν του ανθρώπου μισεί τον άνθρωπο και τον καταδικάζει στη φτώχεια, στον πόλεμο, στην αδικία, στην εκμετάλλευση και εν τέλει στον θάνατο. Πάντοτε, δήθεν, για το καλό του.
Μολονότι δεν πρέπει να συνωμοσιολογούμε, συγχρόνως δεν μπορούμε να μην παρατηρούμε περίεργες και τυχαίες συμπτώσεις, κατά τις οποίες πραγματικά και ολέθρια γεγονότα, ακολουθούν μετά από την όποια μορφή προφητείας των, μέσα από την τέχνη και την λογοτεχνία. Ιδίως, το πλέον ολέθριο όλων, που αφορά την παγκόσμια αστυνόμευση και κολεκτιβοποίηση του πλανήτη.
Με τιμή,
Γιώργος Παύλος
Καθ. Φυσικής και Φιλοσοφίας ΔΠΘ
Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020
Ανακοίνωση - Δήλωση του π. Αναστασίου Γκοτσόπουλου σχετικά με την λειτουργία του Ι. Ναού κατά την εορτή του Ευαγγελισμού
ΙΕΡΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ
ΑΓΙΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Π Α Τ Ρ Ω Ν
Πάτρα 26 - 3 – 2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
- ΔΗΛΩΣΗ
Αναφορικά
με τα δημοσιεύματα σχετικά με τη λειτουργία του Ι. Ναού κατά την εορτή του
Ευαγγελισμού αισθάνομαι υποχρεωμένος να γνωρίσω τα εξής:
1. Απευθύνω τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη
μου στους δεκάδες γνωστούς και αγνώστους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από
απλούς πιστούς μέχρι και Αρχιερείς, που εξέφρασαν
τη συμπαράστασή τους στο πρόσωπό μου. Τους παρακαλώ να εύχονται να με φωτίζει ο
Θεός.
2. Νομίζω ότι γίνεται πολύς ντόρος για το τίποτα… Εν
τούτοις αισθάνομαι ότι προστίθεμαι και εγώ στα πολλά θύματα της σύγχρονης
ανθρωποφαγίας στο βωμό της τηλεθέασης και των “like”. Επειδή λοιπόν κάποιοι συστηματικά κυκλοφορούν
fake news
αναφορικά με τον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Πατρών και το πρόσωπό μου ενημερώνω
υπεύθυνα:
· Δεν γνωρίζω να
μου έχει ασκηθεί κάποια δίωξη. Χθες
και σήμερα όλη μέρα ήμουν στον Ι. Ναό (στο κέντρο πόλης της Πάτρας) και στο σπίτι μου και δεν ενοχλήθηκα στο
ελάχιστο από αστυνομικές ή εισαγγελικές Αρχές.
· Όσοι απευθύνουν
«εκκλήσεις» προς τον Μητροπολίτη να μου επιβάλει ποινές δεν προσδιορίζουν ποιον
εκκλησιαστικό κανόνα παρέβην, ώστε να τιμωρηθώ. Ασφαλώς και δεν παρέβην
κάποιο εκκλησιαστικό κανόνα. Όσοι ζητούν την κανονική (εκκλησιαστική) μου
τιμωρία εκτίθενται, ως εντελώς άσχετοι με την εκκλησιαστική κανονική τάξη ή υπηρετούν
άλλες εμπαθείς σκοπιμότητες…
· Από πλευράς της
Ελληνικής Πολιτείας η Κοινή Υπουργική Απόφαση 2867/Υ1 /16.3.2020 είναι
αυτή που ρυθμίζει τα της λειτουργίας των Ι. Ναών αναφορικά με τη μη
διάδοση του Covid-19. Η ΚΥΑ προβλέπει στην § 1
ότι επιτρέπεται η προσέλευση πιστών στους Ι. Ναούς
για ατομική προσευχή «τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ.
επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους».
· Στον Ι. Ναό μας
στις 25.3.20 οι ανωτέρω πρόνοιες της ΚΥΑ τηρήθηκαν όχι μόνο επακριβώς αλλά καθ’
υπερβολήν:
o Ο Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Πατρών έχει ωφέλιμη
επιφάνεια 515 m2 (κυρίως Ναός: 403 m2
και γυναικωνίτης 112 m2) και ήσαν εκ περιτροπής παρόντα γύρω στους
30 πιστούς, ενώ βάσει της αναλογίας της ΚΥΑ θα μπορούσαν να είναι 51 άτομα.
o Από το
αναρτηθέν στο διαδίκτυο video προκύπτει ότι τηρήθηκε και η απόσταση των 2
μέτρων μεταξύ των πιστών (εξαίρεση υπάρχει στα μέλη της ίδιας οικογένειας,
τα οποία έτσι και αλλιώς συμβιούν στο ίδιο σπίτι).
3. Στις
κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα και ολόκληρος ο κόσμος απαιτείται ηρεμία, ψυχραιμία, υπευθυνότητα, αλληλεγγύη
και προπαντός ΕΛΠΙΔΑ, την οποία μόνο η χάρις του Κυρίου Ιησού Χριστού μπορεί
να προσφέρει. Επιπολαιότητες ή ανίερες σκοπιμό-τητες όχι μόνο δεν ωφελούν
στον κοινό μας αγώνα κατά του ιού, αλλά κάνουν κακό στην κοινωνική συνοχή με
απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον του τόπου.
4. Τα
υπόλοιπα μετά την παρέλευση του πειρασμού.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!
Με ευχές
π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος
Κορωναϊός: Φυσική επιδημία ή έγκλημα γενοκτονίας;
Του Κυριάκου Κυριαζόπουλου
καθηγητή του Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, θεολόγου
Εισαγωγή
Η επιδημία του κορωνοϊού έχει περιορίσει (π.χ. την ελευθερία κίνησης) ή και αναστείλει (π.χ. την ελευθερία λατρείας) ατομικές ελευθερίες ή ελευθερίες συναλλαγών με δημόσιες υπηρεσίες ή δικαστήρια ή ιδιωτικές επιχειρήσεις, προκαλώντας εκτεταμένες οικονομικές καταρρεύσεις εταιριών και απώλειες θέσεων εργασίας, με προβαλλόμενο δικαιολογητικό λόγο την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο αυτόν.
Τίθεται το εξής ερώτημα: Όλες οι παραπάνω σημαντικές αρνητικές συνέπειες σε βάρος των πολιτών σχεδόν όλων των χωρών του πλανήτη, περιλαμβανομένης και της Χώρας μας, από τον κορωνοϊκό οφείλονται σε φυσική ανάπτυξη αυτής της εύκολα μεταδιδόμενης και πιθανώς θανατηφόρας ασθένειας, ή σε χρήση της ως όπλο βιολογικού πολέμου κατά της ανθρωπότητας για επιδίωξη περαιτέρω αθέμιτων σκοπών διεθνούς βεληνεκούς μέσω βιο-τρομοκρατίας;
Α. Το έγκλημα της γενοκτονίας
Η διεθνής σύμβαση για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας του 1948, η οποία κυρώθηκε από τη Χώρα μας με το Ν. Δ. 3091/1954, ορίζει ότι η γενοκτονία που γίνεται είτε σε καιρό ειρήνης είτε σε καιρό πολέμου, είναι έγκλημα τόσο του διεθνούς δικαίου (αρθ. 1) όσο και του εθνικού δικαίου (αρθ. 5). Οι δράστες γενοκτονίας τιμωρούνται είτε είναι κυβερνώντες είτε υπάλληλοι είτε ιδιώτες (αρθ. 4). Η γενοκτονία, η απόπειρά της και η συμμετοχή σε αυτήν δεν θεωρούνται πολιτικά εγκλήματα αναφορικά με έκδοση σε άλλη χώρα (αρθ. 7 παρ. 1). Οι κατηγορούμενοι γι’ αυτά τα εγκλήματα δικάζονται είτε από τα αρμόδια δικαστήρια του κράτους στην επικράτεια του οποίου οι πράξεις αυτές έλαβαν χώρα, είτε ενώπιον διεθνούς ποινικού δικαστηρίου που είναι αρμόδιο για εκείνα τα συμβαλλόμενα κράτη που αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του (αρθ. 6).
Η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της γενοκτονίας συνίσταται σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες πράξεις: α) του φόνου μελών ομάδας, β) της σοβαρής βλάβης της σωματικής ή διανοητικής ακεραιότητας μελών ομάδας, γ) της υποβολής ομάδας σε συνθήκες διαβίωσης που μπορούν να επιφέρουν πλήρη ή μερική σωματική καταστροφή της, δ) των μέτρων που αποβλέπουν σε παρεμπόδιση γεννήσεων στους κόλπους ομάδας, και ε) της αναγκαστικής μεταφοράς παιδιών ομάδας σε άλλη ομάδα (αρθ. 2). Εκτός των πράξεων γενοκτονίας τιμωρούνται η απόπειρα της και η συμμετοχή σε αυτήν και ειδικότερα οι ακόλουθες μορφές του: α) η συνεννόηση για διενέργεια γενοκτονίας, β) η άμεση και δημόσια προτροπή για διενέργεια γενοκτονίας, γ) η απόπειρα γενοκτονίας και δ) η συνεργία στη γενοκτονία (αρθ. 3).
Κατά το αρθ. 7 του Ελληνικού Νόμου 3948/2011 για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την προσαρμογή στο καταστατικό του, η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της γενοκτονίας συνίσταται στην, με σκοπό την ολική ή μερική καταστροφή μιας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας, ως τέτοιας, διάπραξη μιας ή περισσότερων από τις κατωτέρω πράξεις: α) ανθρωποκτονία μέλους της, β) πρόκληση σε μέλος της βαριάς σωματικής ή διανοητικής βλάβης, η οποία τιμωρείται από το αρθ. 310 παρ. 1 Ποινικού Κώδικα, γ) επιβολή στην ομάδα συνθηκών διαβίωσης ικανών να προκαλέσουν πλήρη ή μερική φυσική της εξόντωση, δ) επιβολή μέτρων που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση γεννήσεων μέσα σε αυτή, ε) μεταφορά με τη βία ανηλίκων μιας ομάδας σε άλλη. Και οποιαδήποτε από τις πράξεις αυτές πρέπει να δημιουργεί κίνδυνο για την ύπαρξη της ομάδας. Η διάπραξη των εν λόγω πράξεων μπορεί να γίνεται από άτομο ή από συμμετόχους σε αυτές. Η έγκλημα της γενοκτονίας στην πρώτη περίπτωση τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη και στις λοιπές περιπτώσεις με πρόσκαιρη κάθειρξη (5 – 20 έτη), αν όμως από την πράξη επήλθε θάνατος, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.
Β. Το Πρωτόκολλο της Γενεύης του 1925 για την Απαγόρευση της Χρήσης στον Πόλεμο (εννοείται: ουδέποτε σε καιρό ειρήνης) Ασφυκτικών, Δηλητηριωδών ή Άλλων Αερίων και Βακτηριολογικών (δηλ. Βιολογικών) Μεθόδων Πολέμου
Το Πρωτόκολλο αυτό προβλέπει ότι η απαγόρευση της χρήσης στον πόλεμο ασφυκτικών, δηλητηριωδών ή άλλων αερίων και ανάλογων υγρών, υλικών και συσκευών είναι αποδεκτή ως μέρος του διεθνούς δικαίου και δεσμεύει τη συνείδηση και την πρακτική των κρατών. Τα κράτη – μέρη στο εν λόγω Πρωτόκολλο δηλώνουν ότι αποδέχονται αυτή την απαγόρευση και συμφωνούν να την επεκτείνουν στη χρήση βακτηριολογικών (δηλαδή βιολογικών) μεθόδων πολέμου.
Γ. Ο κορωναϊκός προήλθε από τη φύση ή από στρατιωτικό εργαστήριο βιολογικού πολέμου;
Αν ο κορωνοϊός προήλθε από τη φύση, δεν τίθεται ζήτημα γενοκτονίας. Θα επρόκειτο για μια φυσική επιδημία. Αν, όμως, προήλθε από στρατιωτικό εργαστήριο βιολογικού πολέμου, τότε τίθεται ζήτημα γενοκτονίας. Διότι η δεύτερη περίπτωση, που θα συνιστούσε τεχνητώς προκληθείσα επιδημία, ως όπλο προσβολής της ζωής και της υγείας πολιτών διαφόρων χωρών, περιλαμβανομένης και της Χώρας μας, με περαιτέρω σκοπό την πρόκληση βιο-τρομοκρατίας, θα εξυπηρετούσε ενδεχομένως αντισυνταγματικές εκτροπές σε κράτη, μέσω υγειονομικών δικτατοριών, για την επιδίωξη αθέμιτων σκοπών, που δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν με τις συνήθεις νόμιμες συνταγματικές ή διεθνείς διαδικασίες.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, στα μέσα Μαρτίου τρέχοντος έτους, αποκάλεσε τον κορωνοϊό σαν «κινέζικο ιό» και συμφώνησε με τη χρήση από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου του χαρακτηρισμού «Kung Flu» (ένα λογοπαίγνιο που συνδέει τον κορωνοϊό με την Κίνα, από το Kung Fu και τη λέξη «flu» που σημαίνει γρίπη). Από τα μέσα Μαρτίου ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας είχε διατυπώσει την άποψη ότι ο Αμερικανικός Στρατός είχε εισάγει τον κορωνοϊό στην πόλη Ουχάν κατά τους στρατιωτικούς αγώνες διαφόρων στρατών που έλαβαν χώρα εκεί στα τέλη του περασμένου έτους. Κατόπιν αυτού, το State Department κάλεσε τον Κινέζο Πρέσβη να δώσει εξηγήσεις. Στη συνέχεια η Κινεζική Πρεσβεία στο Παρίσι διερωτήθηκε «πόσα κρούσματα του Covid-19 υπήρχαν μεταξύ των 20.000 θανάτων από τη γρίπη στις ΗΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο;».
Δυτικά μέσα, όπως το Αμερικανικό The National Interest, γράφουν ότι, για το ζήτημα αν ο κορωναϊός προήλθε από Αμερικανικό εργαστήριο βιολογικού πολέμου, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αυτοπεριορίζεται να εκφραστεί, αρκούμενος σε εκφράσεις συμπάθειας και προσφέροντας βοήθεια στην Κίνα και στην Ιταλία. Εν τούτοις, ορισμένα Ρωσικά μέσα δεν αυτοπεριορίζονται.
Για παράδειγμα, ένα Ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο με τον τίτλο Zvezda, για το οποίο γράφηκε ότι χρηματοδοτείται από το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, δημοσίευσε, στα τέλη Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, το άρθρο της Julia Papsheva με τίτλο «Κορωνοϊός: βιολογικός πόλεμος των ΗΠΑ κατά Ρωσίας και Κίνας» (Коронавирус: биологическая война США против России и Китая), Αγγλική μετάφραση του οποίου δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του geopolitics (Coronavirus: US Biological Warfare Against Russia and China).
Η συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, στο κεφάλαιό της με τίτλο «Επιχειρήσεις των ΗΠΑ ως μέρος βιολογικού πολέμου εναντίον όλου του πλανήτη» (Операции США в рамках ведения биологической войны против всей планеты, US operations as part of a biological warfare against the entire planet) γράφει ότι οι ΗΠΑ κύρωσαν τη Σύμβαση της Γενεύης για τα Βιολογικά Όπλα (δηλαδή το Πρωτόκολλο της Γενεύης του 1925) το έτος 1975. Αλλά η ίδια τονίζει ότι τα βιολογικά παιχνίδια υπερποντίως (δηλ. από πλευράς ΗΠΑ) ουδέποτε έχουν σταματήσει, και όχι μόνο σε τοπικό έδαφος. Η συγγραφέας αναφέρει διάφορες σχετικές περιπτώσεις.
Η συγκεκριμένη συγγραφέας, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι παρά ταύτα η Ουάσινγκτον ούτε επιβεβαιώνει ούτε αρνείται ότι υπάρχουν χρηματοδοτούμενα βιολογικά εργαστήρια του Πενταγώνου σε αριθμό χωρών, μερικές από τις οποίες αναφέρει. Επίσης, η ίδια συγγραφέας υπογραμμίζει ότι η Ουάσινγκον ούτε επιβεβαιώνει ούτε αρνείται ότι αυτά τα βιολογικά εργαστήρια στοχεύουν τέσσερις χώρες και περιοχές (τη Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα και τις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής).
Συμπέρασμα
Από τις μέχρι τώρα δηλώσεις των ηγετών ή επίσημων ή ανεπίσημων εκπροσώπων αφενός των ΗΠΑ, και αφετέρου της Ρωσίας και της Κίνας, συνάγεται ότι οι υπερδυνάμεις αυτές δεν μπορούν να συμφωνήσουν για την προέλευση του κορωνοϊού, ο οποίος προκαλεί σημαντικές αρνητικές συνέπειες στις ελευθερίες και τις ζωές των πολιτών σχεδόν όλων των χωρών του κόσμου.
Ως εκ τούτου, απαιτείται η σύσταση έστω μιας διεθνούς εξεταστικής επιτροπής που να παρέχει τα εχέγγυα ανεξάρτητης έρευνας, ώστε να διαπιστωθεί αν ο κορωνοϊός αναπτύχθηκε με φυσικό τρόπο ή ως βιολογικό όπλο κατά της ανθρωπότητας για την επιδίωξη περαιτέρω αθέμιτων σκοπών, εφόσον κάποια χώρα – μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν προβάλλει βέτο στη λήψη σχετικής απόφασης.
Πάντως, αν ο κορωνοϊός έχει χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλο κατά της ανθρωπότητας, τότε έχει ήδη διαπραχθεί το διεθνές έγκλημα της γενοκτονίας, το οποίο τιμωρείται και κατά το εθνικό δίκαιο.
Βέβαια, η διεθνής δικαιοσύνη δεν είναι αποτελεσματική αναφορικά με τις υπερδυνάμεις. Διότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία είναι ιδρυτικά μέρη της ιδρυτικής συνθήκης (Καταστατικό της Ρώμης) του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του έτους 1998, αλλά καμία από αυτές τις υπερδυνάμεις δεν την επικύρωσε. Αλλά η μεν Ρωσία απέσυρε το 2016 την υπογραφή της από την ιδρυτική συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, όταν άρχισε να αναπτύσσει πολεμική δραστηριότητα στη Συρία υπέρ του συμμάχου της Προέδρου της Συρίας Άσσαντ.
Οι δε ΗΠΑ, δια του Τζον Μπόλτον, τότε συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Προέδρου Τράμπ, είχαν χαρακτηρίσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως «παράνομο δικαστήριο», όταν μια εισαγγελέας του παρουσίασε μια προκαταρκτική έρευνα του εν λόγω Δικαστηρίου για το ενδεχόμενο διαπράξεως «εγκλημάτων πολέμου» στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 2000 από Αμερικανούς στρατιώτες και πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, αν και οι ίδιες ΗΠΑ υποστηρίζουν πάγια τις ποινικές έρευνες για εγκλήματα του διεθνούς δικαίου που διαπράττονται από πολίτες άλλων χωρών.
Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020
Η κυβέρνηση μάλλον μας κοροϊδεύει. Πολεμάμε στον Έβρο για να μην μπουν παράνομοι λαθρομετανάστατες αλλά στα νησιά μας καθημερινά μπαίνουν ελεύθερα 100αδες!!!
Γεμίζει με δομές η χώρα μας σε μία κρίσιμη περίοδο για τον Ελληνισμό!
Συνολικά 28 νέες δομές Προσωρινής Υποδοχής Πολιτών Τρίτων Χωρών ή ανιθαγενών, οι οποίοι έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία στην χώρα μας, συστήνονται στην ελληνική επικράτεια. Με κοινή απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και του υφυπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη καθορίζονται οι 28 περιοχές, που θα λειτουργήσουν οι νέες δομές ως περιφερειακές υπηρεσίες της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Οι δομές "Προσωρινής" Υποδοχής και Φιλοξενίας είναι οι ακόλουθες:
1. Δομή «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ», στο στρατόπεδο «ΤΧΜ (ΜΧ) Γ. ΠΕΛΑΓΟΥ» του Δήμου Αλεξανδρείας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
2. Δομή «ΒΑΓΙΟΧΩΡΙΟΥ», στην Τοπική Κοινότητας Νυμφόπετρας του Δήμου Βόλβης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
3. Δομή «ΛΟΥΤΡΑ ΒΑΓΙΟΧΩΡΙΟΥ», σε ξενοδοχεία του Δήμου Βόλβης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
4. Δομή «ΒΕΡΟΙΑΣ», στο στρατόπεδο «ΑΡΜΑΤΟΛΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ» του Δήμου Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
5. Δομή «ΒΟΛΟΥ», στις εγκαταστάσεις «ΜΟΖΑΣ» του Δήμου Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
6. Δομή «ΔΟΛΙΑΝΩΝ», στην Εθνική Οδό Καλπακίου-Συνόρων του Δήμου Πωγωνίου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου.
7. Δομή «ΔΡΑΜΑΣ», στην Αποθήκη Νο 3 της Βιομηχανικής Περιοχής του Δήμου Δράμας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
8. Δομή «ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ», στη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού του Δήμου Ελευσίνας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.
9. Δομή «ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ», στην Τοπική Κοινότητα Θερμοπυλών του Δήμου Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
10. Δομή «ΘΗΒΑΣ», στη θέση «ΚΛΩΣΤΗΡΙΟ ΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ» του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
11. Δομή «ΚΑΒΑΛΑΣ», στο στρατόπεδο «ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ» στη θέση «ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ» του Δήμου Καβάλας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
12. Δομή «ΚΑΤΣΙΚΑ», στην Δημοτική Κοινότητα Κατσικά του Δήμου Ιωαννιτών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου.
13. Δομή «ΚΑΤΩ ΜΗΛΙΑΣ», στην Τοπική Κοινότητα Μηλιάς του Δήμου Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
14. Δομή «ΚΥΛΛΗΝΗΣ», στην Τοπική Κοινότητα Μυρσίνης του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
15. Δομή «ΛΑΓΚΑΔΙΚΙΩΝ», στο στρατόπεδο «ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ» του Δήμου Λαγκαδά της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
16. Δομή «ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟΥ», στο στρατόπεδο «ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ» του Δήμου Λαρισαίων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
17. Δομή «ΛΑΥΡΙΟΥ», στη θέση «ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ» του Δήμου Λαυρεωτικής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.
18. Δομή «ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ», στο στρατόπεδο «ΓΕΡΑΚΙΝΗ» του Δήμου Ωρωπού της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.
19. Δομή «ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ», στη θέση «ΠΑΛΑΙΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ» του Δήμου Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
20. Δομή «ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ», στη θέση «ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ» του Δήμου Παιονίας της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
21. Δομή «ΡΙΤΣΩΝΑΣ», στην Περιφερειακή Οδό Χαλκίδας-Θηβών του Δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
22. Δομή «ΣΕΡΡΩΝ», στη θέση «ΠΡΩΗΝ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ» του Δήμου Σερρών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
23. Δομή «ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ», στη θέση «ΠΡΟΒΛΗΤΑ 4» του Δήμου Χαϊδαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής.
24. Δομή «ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ», στο στρατόπεδο «ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΑΚΗ» του Δήμου Ζηρού της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας της Περιφέρειας Ηπείρου.
25. Δομή «ΓΡΕΒΕΝΩΝ», σε ξενοδοχεία του Δήμου Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
26. Δομή «ΠΥΡΓΟΥ», στη θέση «ΞΕΝΩΝΕΣ ΠΥΡΓΟΥ» του Δήμου Πύργου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
27. Δομή «ΚΟΡΙΝΘΟΥ», στο στρατόπεδο «ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ» του Δήμου Κορινθίων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
28. Δομή «ΣΙΝΤΙΚΗΣ», στη θέση «ΚΛΕΙΔΙ» του Δήμου Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Αντέξαμε!!!
Ἀντέξαμε.
Ὄχι 400 ἀλλὰ 500 καὶ πλέον χρόνια.
Χωρὶς βασιλιά.
Χωρὶς ἄρχοντα.
Χωρὶς βουλή.
Χωρὶς ἐφορίες.
Χωρὶς δημοτολόγια.
Χωρὶς τράπεζες.
Χωρὶς δάνεια.
Μὲ ἕναν παπά.
Μὲ ἕναν δεσπότη.
Μὲ ἕναν πατριάρχη.
Μὲ μιὰ καμπάνα.
Μὲ ἕνα ὀκταήχι.
Ἂπ αὐτὸ μας ἔμαθαν γραφὴ κ' ἀνάγνωση.
Στὶς ἐκκλησίες κρυφτήκαμε.
Μὲ τὰ κεριὰ διαβάζαμε.
Ὀρθοδοξία βυζάξαμε.
Τὴν ἱστορία μας σώσαμε.
Τοὺς ἀρχαίους ἀντιγράψαμε.
Τίποτε δὲν ἀπωλέσαμε.
Σ' αὐτὰ πατήσαμε.
Ξεσηκωθήκαμε.
Ἀναστηθήκαμε.
Καὶ ὁ ἀναστημένος θάνατο δὲν λογαριάζει.
Τὸν ἔχει πατήσει πρὸ πολλοῦ τὸν θάνατο.
Ἔχει Χριστό.
Θεὸ ἀθάνατο.
Μιὰ ὁ Καποδίστριας,
μιὰ ὁ Καλλικράτης ...
Οἱ κοινότητες ἔκλεισαν.
Τὰ χωριὰ ρημάξανε.
Τὰ σχολεῖα τὰ συγχώνευσαν.
Ἀλλὰ ἕνας παπὰς ἔμεινε.
Καὶ θὰ μείνει.
Νὰ χτυπᾶ τὴν καμπάνα.
Καὶ στὸ ποιὸ μακρινὸ χωριό.
Νὰ λειτουργεῖ τοὺς πεθαμένους.
Μιᾶς καὶ οἱ ζωντανοὶ μαζεύτηκαν στὰ κέντρα.
Καὶ ἡ Ὀρθοδοξία θὰ ζεῖ.
Ἡ Ἑλλάδα θὰ ζεῖ.
Γιατί ἔχει Χριστό.
Θεὸ ἀθάνατο.
Δὲν φοβᾶται θάνατο.
Τελικά ποιος δεν βλέπει ότι "Οδεύουμε προς μια αυτοκρατορία παγκόσμια!";
Του Ιερομ. Γεωργίου Αλευρά
Ο ρους της παγκόσμιας ιστορίας άλλαξε όταν ο Παντοκράτωρ ταυτίστηκε με τον κοσμοκράτορα Κωνσταντίνο.
Ναι μεν ο Χριστός ήλθε στον κόσμο, αλλά αν ο Κωνσταντίνος δεν είχε αποκάλυψη από τον πραγματικό Θεό, τον Υιό του Θεού, ο Χριστιανισμός θα μπορούσε να χαθεί.
Την σκυτάλη από τον Χριστό παρέλαβε ο Απόστολος των Εθνών Παύλος και ο ίδιος – καίσαρα επικαλούμενος – την παρέδωσε στον καίσαρα Κωνσταντίνο.
Ο Παύλος είχε αντιληφθεί ότι για να επιβιώσει ο Χριστιανισμός έπρεπε να γνωρίσει τον Χριστό και ο καίσαρας, όπως τον είχε βιώσει ο ίδιος. Έτσι και έγινε.
Δια του Τιμίου Σταυρού γίνεται η κλήση στο Μέγα Κωνσταντίνο, το Ρωμαίο Αυτοκράτορα. Γιατί; Γιατί η Ρώμη σταύρωσε το Χριστό και έπρεπε να ανταποδώσει δια του σημείου του σταυρού.
Για πρώτη φορά ο Παντοκράτωρ Θεός δίνει θεϊκή εξουσία στον κοσμοκράτορα Ρωμαίο Αυτοκράτορα.
Ο Θεός καταλύει την εξουσία του κακού πάνω στο σταυρό. Γι΄ αυτό μέχρι και σήμερα υπάρχει το μονόγραμμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Είναι το σύμβολο και η προστασία του Χριστιανικού κόσμου και του φιλοχρίστου ημών στρατού.
Δεν είναι τυχαίο ότι σπουδαίοι Άγιοι Πατέρες, λίγο πριν εμφανιστεί ο Μέγας Κωνσταντίνος, έλεγαν ότι έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε ένα χριστιανό βασιλέα, ο οποίος θα κατέχει την πολιτική θεολογία.
Να είναι μεν πολιτικός, αλλά να είναι και θεολόγος. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να είναι κανείς πραγματικός πολιτικός, αν δεν κατέχει και τον λόγο του Θεού.
Το δένδρο φαίνεται από τους καρπούς. Η μακροβιότερη αυτοκρατορία στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν η Βυζαντινή, την οποία θεμελίωσε ο Μέγας Κωνσταντίνος.
Για να ζήσει 1123 χρόνια αυτή η αυτοκρατορία, σημαίνει ότι αυτός ήταν ο άνθρωπος που επιλέχθηκε από τον Θεό.
Ήταν ο πραγματικός πατέρας τόσο των χριστιανών όσο και των ειδωλολατρών, και το απέδειξε θεσπίζοντας το διάταγμα του Μεδιολάνου, με το οποίο έδινε τη δυνατότητα και την ευκαιρία στους ανθρώπους να πιστεύουν όπου θέλουν, εφαρμόζοντας την ευαγγελική εντολή «όστις θέλει».
Μήπως με την επιδημική συμφορά που αντιμετωπίζει η γειτονική μας Ιταλία με αρχή και επίκεντρο το Μιλάνο, ο Θεός μάς δείχνει ότι αυτό είναι το «σημείο μηδέν» και πρέπει να ξαναρχίσουμε από εκεί που ξεκίνησε ο Μέγας Κωνσταντίνος;
Η πρωτεύουσα Ρώμη έπαυσε να είναι πρωτεύουσα από έναν αυτοκράτορα Ρωμαίο δια του Τιμίου Σταυρού. Έχουμε μια αυτοκρατορία μέχρι το 1453, που καταλύθηκε από τη Ρώμη.
Η Δύση θεώρησε μεγάλη προσβολή τη μεταφορά της πρωτεύουσας στη Νέα Ρώμη. Πάντα την εποφθαλμιούσαν, για να φθάσει το 1204 όπου τη «χτύπησαν» και την κατέλαβαν.
Για 57 χρόνια η Πόλη ανήκε στη Δύση (1204-1261). Ανακαταλήφθηκε «χωρίς να πέσει τουφεκιά», αλλά με πολλές πληγές, ταλαιπωρημένη και ψυχορραγούσα έμεινε στα χέρια των Ορθοδόξων για περίπου άλλα διακόσια χρόνια.
Από το 1453 και μετά αυτοί που κληρονόμησαν και φέρονταν ως διάδοχοι της αυτοκρατορίας ήταν οι τσάροι.
Για να έρθει ένα κομμουνιστικό καθεστώς, το 1917, παραμονές της λήξης του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όπου καταλύεται και αυτή η Χριστιανική Αυτοκρατορία.
Σήμερα έχουμε άλλα δεδομένα. Οι αυτοκρατορίες έπαψαν να υπάρχουν. Οδεύουμε προςμια αυτοκρατορία παγκόσμια.
Είναι η αυτοκρατορία του ελέγχου του χρήματος και όσων βρίσκονται πίσω από αυτή, ένα μοναδικό φαινόμενο, το οποίο μας αποκαλύπτει με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού ότι κάποιοι έχουν την εξουσία να ποδηγετούν την ανθρωπότητα, σε ρόλο κοσμοκράτορα.
Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι, καθώς ο Χριστιανισμός από το 1204, το 1453 και το 1917 δεν έχει Χριστιανό ηγέτη.
Οι ηγέτες έρχονται ή από τον διάβολο ή από τον Θεό. Από τον Θεό σπανίως. Ελάχιστους ηγέτες έχει δει ο Χριστιανισμός από το Μέγα Κωνσταντίνο και ένθεν. Τη δεδομένη στιγμή τί θα υπερισχύσει; Η κοσμοκρατορία ή η Παντοκρατορία του αληθινού Θεού;
Νίκησε όμως ποτέ ο διάβολος τον Θεό; Ο εωσφόρος έπεσε, γιατί δεν μπόρεσε να καταλάβει το θρόνο. Όμως ο Θεός τού επέτρεψε πολλές φορές – όσο ήταν πεσμένος κάτω στην γη – να κυβερνήσει κατά περιόδους τους ανθρώπους. Όταν ο Χριστός ήρθε, δεν ήρθε να απειλήσει το βασίλειό του με στρατούς. Ήρθε ως Βασιλεύς Ειρήνης. Ήρθε ως Βασιλεύς Αγάπης. Οι Εβραίοι όμως, που τον ανέμεναν, δεν μπόρεσαν να αποδεχτούν Αυτόν ως βασιλέα. Ήθελαν έναν ηγέτη-βασιλιά με στρατό. Μα ο στρατός του Χριστού είναι στον ουρανό. Δεν ήρθε να κυριεύσει εδάφη και πλούτη. Ήρθε για να κυριεύσει στις καρδιές των ανθρώπων. Να βασιλεύσει σε αυτές και μάλιστα όχι δια της βίας.
Ο κοσμοκράτορας είναι δυνάστης. Στερεί την ελευθερία του ανθρώπου. Ίσως, όμως, αυτή η στέρηση ελευθερίας να ανακύπτει ως επιτακτική ανάγκη, ώστε να μαζευτούμε στα σπίτια μας και να δούμε τον εαυτό μας, τα προβλήματά μας, να σκεφτούμε τί φταίει και τί πρέπει να κάνουμε. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο Θεός μάς μαζεύει με αυτόν τον τρόπο, ώστε να μελετήσουμε τις γραφές, να παρακολουθήσουμε στην τηλεόραση με την οικογένειά μας και τα παιδιά μας τη Βίβλο, να προσευχηθούμε. Και όπως μας λέει ο Χριστός «κλείσας την θύραν σου προσευχήθητι εις τον Πατέρα σου τον εν τω κρυπτώ, και ο Πατήρ σου ο βλέπων εν τω κρυπτώ θέλει σοι ανταποδώσει εν τω φανερώ».
Εύχομαι και ελπίζω μετά από αυτήν την περίοδο του εγκλεισμού μας τα αποτελέσματα να είναι πολύ ευεργετικά τουλάχιστον για εμάς τους Έλληνες, αλλά και για όλη την ανθρωπότητα.
Ας θυμηθούμε τι μας είπε ο Άγιος Παΐσιος: «οι Έλληνες με αυτά που θα βλέπουν και θα ακούνε θα φοβηθούνε και θα μετανοήσουν». Ίσως να ζούμε αυτή την περίοδο.
Οι καλύτεροι πνευματικοί του κόσμου να μαζεύονταν και να νουθετούσαν τους λαούς να μην ξενυχτούν και να μην ασωτεύουν, δεν θα μπορούσε κανένας να επιβληθεί.
Ο Θεός χρησιμοποίησε τους πολιτικούς και έτσι έδειξε ότι βάζει το χέρι Του φανερά, χωρίς να καταλάβει κανένας το πώς. Και όμως χρησιμοποίησε τους πολιτικούς, για να μας προστατεύσει από την αμαρτία και από την ασωτία.
Ο Παύλος που ήταν ο μεγαλύτερος διώκτης, η αιχμή του δόρατος του θρησκευτικού και πολιτικού συστήματος της εποχής, αν και τον χρησιμοποίησαν πρώτον εναντίον του Χριστιανικού κόσμου, ο Χριστός τον διάλεξε να είναι ο πρώτος που θα Τον μιμηθεί και θα κηρύξει τον Χριστιανισμό στα έθνη. «Σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν, Παύλε».
Ομοίως, ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν μέρος του συστήματος του ειδωλολατρικού τότε κόσμου. Παρά το γεγονός αυτό, όμως, ο Θεός τον επέλεξε και ας ήταν μέσα σε αυτό το σύστημα.
Ίσως μέσα από τους ισχυρούς της γης που σήμερα επηρεάζουν τον κόσμο, κάποιος να επιλεγεί από τον Θεό. Ποιος μπορεί να Τον εμποδίσει;
Ο Παύλος ήταν διώκτης. Ο Κωνσταντίνος δεν ήταν διώκτης, αλλά δεν ήταν και μαζί Του. Ο Θεός μπορεί να επιλέξει κάποιον ισχυρό, που μέσα βαθιά στην καρδιά του έχει τον Θεό, χωρίς να το γνωρίζει και ο ίδιος.
Αν επέλθει η μετάνοια των ανθρώπων, ποιος θα εμποδίσει τον Θεό να επέμβει στους ισχυρούς της γης και να δώσει και σήμερα κάποιον, όπως έδωσε ένα Μέγα Κωσταντίνο τότε;
Ας θυμηθούμε την εποχή του Ιώβ, όταν ο διάβολος γύρισε όλον τον κόσμο και είδε ότι δεν προσκυνάει κανείς τον Θεό, αλλά προσκυνούσαν τον ίδιο.
Πήγε περιπαικτικά και είπε στον Θεό ότι το πλάσμα Του δεν τον προσκυνά. Ο Θεός όμως είναι ταπεινός και του αρκεί έστω και ένας στην γη που να είναι πραγματικός άνθρωπός Του. Επέτρεψε στον διάβολο να πειράξει τον Ιώβ, αλλά όχι την ψυχή του.
Και ενώ του τα πήρε όλα, ο Ιώβ δεν γόγγυσε εναντίον του Θεού. Στάθηκε στις αξίες και την αγάπη Του.
Ο διάβολος του άφησε την γυναίκα και δεν του την πήρε, μόνο και μόνο για να την έχει σύμμαχο εναντίον του. Άφησε και τους σοφούς φίλους του και δεν τους στέρησε, για να είναι και αυτοί εναντίον του, λέγοντάς του ότι «αυτά τα περνάς για τις αμαρτίες σου».
Στο τέλος όμως και αυτοί οι φίλοι του γνώρισαν ότι θα σωθούν με τις πρεσβείες και με την μεσιτεία του δικαίου Ιώβ. Ο ιερός Χρυσόστομος μας λέει: «Εάν ο Ιώβ δεν είναι μεγαλύτερος από τους Αποστόλους, είναι τουλάχιστον ισάξιος». Ας θυμηθούμε ότι ζούμε πάλι τις μέρες του Ιώβ, που δεν έμεινε ούτε ένας που να λατρεύει και να προσκυνά τον Θεό.
Παρ’ ότι ζούμε όντως εσχατολογικές μέρες, δεν πρέπει να παρασυρόμαστε στις καταστροφολογίες.
Μπορεί ακόμη και στις έσχατες αυτές μέρες να μας οδηγήσει ο Θεός εκεί που θέλει και να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στην ανθρωπότητα, γιατί μας θέλει όλους στο καλό. Έτσι, μπορεί ο διάβολος δια του κορονοϊού να "οργώνει" σχεδόν όλη την γη, ο Χριστός όμως από πίσω σπέρνει, όπως έλεγε και ο Άγιος Παΐσιος.
Μήπως είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη και πραγματική και η προφητεία του Αγίου Πορφυρίου που λέγει: «Η εποχή μας είναι σαν την εποχή του Χριστού. Και τότε ο κόσμος είχε φθάσει σε μία αθλία κατάσταση. Ο Θεός όμως μας λυπήθηκε. Και τώρα δεν πρέπει να απελπιζόμαστε. Βλέπω μέσα από την συμφορά να εμφανίζεται κάποιος πολύ σπουδαίος άνθρωπος του Θεού, ο οποίος θα συνεγείρει και θα ενώσει τον κόσμο προς το καλό».
Σήμερα δίνεται μια ευκαιρία, εκ του γεγονότος ότι κλείνουν οι εκκλησίες, να Τον προσκυνήσουμε εν πνεύματι και αληθεία, διότι δεν προσκυνείται ο Θεός σε χειροποίητους ναούς.
Ο Θεός δεν νικιέται με ανθρώπινα μέσα και με ανθρώπινες δυνάμεις.
Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο τελώνης ήταν αυτός που δικαιώθηκε, όντας έξω από την Εκκλησία, και όχι ο φαρισαίος που ήταν μέσα σε αυτή.
Μήπως ο Θεός θέλει να μας δικαιώσει όπως τον τελώνη;
Ας αναλογιστούμε και αυτή την οπτική στο θέμα των κλειστών εκκλησιών. Εξάλλου έτσι ξεκινάει το Τριώδιο, και τελειώνει πριν μπούμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, με την Οσία Μαρία την Αιγυπτία, που είναι πρότυπο μετανοίας.
Εύχομαι η πορεία μας προς το Πάσχα να είναι εν μετανοία «νινευιτική», ώστε να ζήσουμε ένα Αληθινό Πάσχα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)